Keresés a blogon

Szerecsendiós-diós keksz zabpehellyel

Nov 26th, 2010 by Ízbolygó | 0

Nem tudom emlékszik-e valaki arra, hogy tavaly november-decemberben milyen kekszláz ült rajtam. aki nem, elárulom, az volt. Kekszmánia. Aztán ez folytatódott tavasszal is. Sőt! Tavasszal már úgy éreztem, kekszgyártásban vagyok a legjobb. Pedig nem is… Mindenesetre IMÁDOM a kekszeket. És ahogy egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák, ahogy kuckózik be az ember lánya a melegre, egyre inkább késztetést érzek a kekszgyártásra. A fémdobozban, hiába karácsonyi a mintája, egész évben lakik valami ropogtatnivaló. Mivel őrült hajszában élünk, jól jön a zsebbe 1-2 darab, majd a kocsiban elmajszolod, siessünk már-elkésünk! Szóval életmentő a dobozból!

Kismillóképpen lehet variálni, nekem azt hiszem a cornflakes és rizs/kukoricalisztesek a kedvencek, mert azok klasszul ropognak.

Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
14 dkg barna nádcukor
12 dkg vaj
5 dkg zabpehely
8 dkg dió őrölve
negyed tk szerecsendió reszelve
fél rúd vanília magjai (vagy vaníliapaszta)
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só

Liszt+szódabikarbóna+só összekeverem. Vajat a cukorral felhabosítom. Hozzáadom a tojást, a vaníliát és belereszelem a szerecsendiót. Belekeverem a diót és a zabpelyhet. Összekeverünk mindent, majd diónyi golyókat csípünk a tésztából, majd ezeket egy pohár aljával megnyomjuk, így helyes lapos korongokat kapunk. 180 fokon 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Nagy kekszválogatás 2009. novembertől:
Zabpelyhes-kekszes
Diós-birsalmasajtos keksz
Banános-mogyorós keksz
Mogyoróvajas keksz
3 csokis keksz
Mandulás-mogyorós ropogós keksz
Kakaós keksz áfonyával
Fenyőmagos-marcipános keksz
Amaretti – a fehérjezabáló
Rizslisztes-zabpelyhes
Duplacsokis-mogyorós
Mandulás
Sós mogyoróval, cornflakes-szel

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007