Keresés a blogon

Szójaszószos lazac és a currys karfiolfőzelék

Jul 28th, 2008 by Ízbolygó | 0

Tádááám…Lerántom a leplet arról, mit is ettünk, ami sárga és olyan nagyon ízlett Pöttyömnek! Currys karfiolfőzeléket szójaszószos lazaccal!

Nem egy hétköznapi párosítás, de a halak manapság eléggé kimaradoztak az étrendünkből. Ez nem szerencsés, főleg, hogy azért maradtak le, mert mostanában egyáltalán nem kívánom a húst. A halat pedig különösen nem. Nem hiszem, hogy áttérnék a vega létre, szerintem a nyár és a meleg miatt van… Ezért is vettem biztató jelnek, amikor legutóbbi bevásárlóportyánkon megláttam a lazacot és megkívántam. Vettem is belőle egy kis darabot, gondoltam, egy ebédnek valamelyik hétköznap jó lesz kettőnknek. Érdekes módon azonban amennyire nem kívánom a húsokat, olyannyira kattantam rá az indiai ízekre. Az első impulzus a GasztroBloggerPiknik-en a csicseriborsó curry volt. Azóta a számban éreztem azt a komplex, semmihez sem hasonlítható ízegyüttest! A főzelék kicsit teszt is volt, Pötty mennyire hajlandó követni ezen az ösvényen. Ahogy a képek is mutatják, együtt lépdelünk tovább!

Hozzávalók a főzelékhez:
1 közepes fej karfiol (1 kg)
7-8 dl zöldségleves
2,5 dl tejszín
4 ek rizsliszt
1 ek curry
1,5 dl tejföl
2 ek-nyi metélőhagyma felaprítva

A karfiolt rózsáira bontom és felengedem annyi levessel, hogy egy ujjnyi magasan elfedje a rózsákat. A karfiolt fogkeményre főzöm. A rizslisztet kevés olajon megfuttatom, majd a karfiol főzőlevéből egy pohárnyival felengedem. Hozzáadom a curryt is, majd a tejszínt és a tejfölt, sózom és beforralom. Ha kellőképpen sűrű, akkor belekeverem a karfiolt is. A recept szerint kellene beledobni metélőhagymát is, de nekem ez teljesen kimaradt, pedig ártani, biztos nem ártott volna neki. Majd legközelebb, nem felejtem:-)

Hozzávalók a szójaszószsos lazachoz (2 fő):
tenyérnyi lazachús
citromos olivaolaj
szójaszósz
frissen őrölt bors

Az olivaolajjal bedörzsölöm a halat, majd borsot őrlök rá és forró, száraz serpenyőben mindkét oldalát pár percig sütöm, hogy szép piros legyen, de a közepe ne száradjon ki! Közben meglocsolom a szójaszósszal (vigyázz! Fröcsög!), így a belseje rozé marad.

A főzelék ötlete a Fakanál Recepttár 2008/1 számából származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007