Keresés a blogon

Sztár desszert kategóriában

Jun 4th, 2009 by Ízbolygó | 0

Még április végén jártam egy főzőtanfolyamon, amit egy külföldi tartott. Egy olasz. Rájöttem, az olasz séfek végzetes hatással vannak rám. Legyenek az idősebb korosztály képviselői, vagy fiatalabbak egyre megy. Egyszerűen imádom, ahogy főznek! A mozdulataikban az a magától értetődő lazaság, a humor, a kiapadhatatlan jókedv, mind-mind ismérveik. Alessandro Manfredini dallamos nevével, nem mindennapi pocakméretével, kedélyével és nem utolsó sorban két receptjével is beégette magát az emlékezetembe. (korábban a Kríziát üzemeltető Graziano Cattaneoval dolgozott együtt a Vigadó melletti Marco Polo nevű helyen, aztán hazament Itáliába. Mostanság azonban egy budapesti étterem megnyitásán dolgozik.) A két recept közül az egyik, ez a mézes-mandulás millefeuille, mascarpone krémmel, epres-mentás concasseval. Remekmű!

A concasse (konkasszé) apró, nagyjából fél cm-es darabokra vágott zöldséget vagy gyümölcsöt takar. Jelen esetben epret, amit még meg is turbóztam egy kis balzsamkrémmel. Apropó eper! Idén (talán a Pocak miatt) sokkalta jobban értékelem az ÚJ zöldségeket, gyümölcsöket. A zöldségeshez beugrani maga a tobzódás. Nemcsak azért, mert visszatértek a kedvenc zöldségeseink, hanem mert a színekre, illatokra egyaránt kifinomultabban reagálok. Idén pedig lett egy-két komoly kattanásom is. Az egyik az eper. Hetek óta nagyjából minden nap egy kilót megeszünk. Döbbenetes módon kívánom. És a paradicsom-eper kombináció függőséget okoz…

Hozzávalók (8 személy):
1 rúd leveles tészta (kinyújtott, sütőpapírba tekert fajták előnyben!)
méz
szeletelt mandula
fél l tejszín
20 dkg cukor
25 dkg mascarpone
6(-8) tojás sárgája (ha 6, az pont egy Pavlova:-))
1 citrom héja és 1 ek citromlé
sok-sok eper
balzsamkrém

A leveles tésztát kitekerem, 6 részre vágom, majd 180 fokon pirosasra sütöm. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megillatosítom. Ha megsült a leveles, lekenem mézzel és megszórom a mandulával.

A tojások sárgáját krémes-habosra keverem a cukorral. Belereszelem a citrom héját, majd hozzákeverem a levét. Mehet bele a mascarpone is. Felverem a tejszínt és apránként ezt is belekeverem.

Az epret apróra vágom, majd a balzsamkrémmel nyakon öntöm. Tálaláskor egy kis tálka aljára merek az eper concasseból, rákanalazok jó adag krémet, tetejére ismét eper. A mandulás tésztával kínálom. Lehet tunkolni, úgy a legfinomabb!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007