Keresés a blogon

Találkozás Eckart Witzigmann-nal

Jun 19th, 2008 by Ízbolygó | 0

Gondolom, maga a hír, hogy Eckart Witzigmann, “Az évszázad szakácsa” cím egyik birtokosa, hazánkba látogatott és jelenleg itt tartózkodik, már nem számít újdonságnak, mivel a Bűvös Szakács már június 6-án megírta ill. én is ejtettem szót róla a “Borhozételt” receptverseny kapcsán.
A Magyar Gasztonómiai Egyesület és az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghívására érkezett Eckart Witzigmann 2008. június 14-én Budapestre, a Reneszánsz Év – 2008 program keretében. Kedden volt szerencsém a sajtótájékoztatón részt venni az MGE jóvoltából.

A sajtótájékoztatón nem voltunk túl sokan, nagyjából 40-en, így családias hangulatban zajlott. Először Molnár B.Tamás beszélt.

Pár mondatban bemutatta Witzigmann urat, érintette pályájának főbb állomásait, majd átadta a szót “Az évszázad szakácsának”. Ezt a kitűntető címet rajta kívül a gasztronómia három nagy alakja Paul Bocuse, Joël Robuchon és Frédy Girardet birtokolja. A kedélyes szakácslegenda kedves, frappáns beszédet intézett a jelenlévőkhöz, aminek lényeges pontjai a következők voltak:

Rajta vagyunk az úton
Magyarország a nemzetközi szintű gasztronómiához vezető út elején áll. Bizonyosan lesznek buktatók, de a magyar konyha értékes, érdemes dolgozni rajta, hogy világszínvonalra emeljük! Kicsit le kell porolni, át kell fazonírozni, jó minőségű alapanyagok, magasan képzett szakácsok kellenek és máris jók az esélyeink!

Alapanyagok minősége több, mint fontos!
Witzigmann hangsúlyozta, mennyire fontos szerepe van a mai konyhában az alapanyagoknak: jó minőségű húsok, zöldségek és gyümölcsök nélkül egy szakács sem tud alkotni, legyen bármily kreatív. Be kell látni, az alapanyagé a főszerep!

Hagyomány és modernitás
Bátorította az éttermeket, hogy merjenek egyediek lenni, de a régió jellegzetességeit tartalmazza a konyhájuk, hiszen a külföldi turisták részére az ad képet az adott országról! Mindemellett meg kell, hogy találni a helyes egyensúlyt a hagyományos és a modern között! A hagyományos ételek frissítése is szempont kell, hogy legyen!

Tanulni, tanulni, tanulni
Felhívta a szakácsok figyelmét a képzés fontosságára. Ahhoz, hogy jó szakács legyen valaki – fejtette ki bővebben szakmai hitvallását -, soha nem szabad megelégednie az átlagossal. Törekedni kell a maximális teljesítményre, mind eközben oda kell figyelni a kedves vendégre, annak igényeire is. Finoman, lassan, de az ízlés formálható!

Az anyák szerepe kiemelten fontos!
Az évszázad szakácsa arra is felhívta a figyelmet, hogy minden a gyerekkorban a családi fészekben dől el! A családanyáknak komoly szerepe van a következő generációk ízlésformálásában és az étkezési kultúrát is nagy részben ők alapozzák meg. Tisztában van vele, a pénztárca nagy úr, de törkedni kell a jó minőségre, így előbb-utóbb a kereslet befolyásolja majd a kínálatot! Hangsúlyozta a változatos étkezések nagy szerepét a gyermekétrendben, valamint rámutatott arra, hogy milyen veszélyeket hordoz a junk-food előretörése.

És akkor itt álljunk meg egy picit. Ez a gondolatsor nekem szívügyem, nagyon örültem neki, hogy elhangzott! És kiegészíteném: fontos szerep jut a változások elindításában, a szemfelnyitásban a gasztrobloggertársadalomnak is! Hiszen, ha mindenki apró eredményeket, fejlődést tud felmutatni a mikrokörnyezetében, családjában, baráti körében, az összességében máris nagy eredménynek számít!

Összességében a Witzigmann úr által elmondottak, összhangban voltak a Kreatív Konyha Konferncián elhangzott véleményekkel. Tehát a siker titka már nem titok, csak dolgozni kell rajta keményen!

Magyarországon az Alexandra Kiadónál fog megjelenni válogatás Eckart Witzigmann könyveiből.

[Végjáték:
És amikor már csillogó szemmel indultunk volna útnak, hogy megvalósítsuk a séf úr által javasoltakat, akkor következtek a kérdések. Igazából csak az MTI tudósítójának (egy idősebb szőke hölgynek) volt kérdése. Azután érdeklődött, hogy mi a pontos programja Witzigmann úrnak. Molnár B. Tamás vázolta a programot, majd a hölgy elkezdte kötni az ebet a karóhoz, hogy “de pontosan” mi lesz a program. MBT elismételte: egyik nap itt, másik nap ott eszik, meglátogat egy borászatot Badacsonyban (Tokajban előző nap volt) stb…. A hölgy elégedetlenül leült, majd mivel én ültem mellette, félhangosan puffogott egy kicsit, hogy “csak arra volnék kíváncsi, mindezt kinek a pénzéből”? Aztán összeszedte a cuccait és elviharzott. Gondoltam, szalad megírni gyorsan a cikkét, hogy ő hozhassa le először. De én voltam legjobban meglepődve, hogy amikor jó negyed óra múlva véget ért a tájékoztató s a hölgy az ingyenbüfében nyomta magába a pogikat…. Kis magyar valóság…]

A Bűvös Szakács Eckart Witzigmann életútjáról megjelent cikke itt olvasható.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007