Keresés a blogon

Tarte au citron avagy a citromtorta debütálása a konyhámban

Mar 19th, 2008 by Ízbolygó | 0

Jó két hete ismét részt vettem egy Ízakadémia Főzőcskén a Culinarisban, mégpedig a francián. Az általam korábban az egekbe magasztalt Lou-Lou étterem séfje Christoph Deparday tartotta. Maga a főzőcske jó volt, a séf igazán jó arc, látszott a hivatása a hobbija. Ettől eltekintve, ismét volt egy-két olyan dolog, ami nem tetszett… Úgy látszik ezek a főzőestek már csak ilyenek. De az is lehet, hogy csak én vagyok túl kritikus. Ez alkalommal is negatívan érintett a túlzott termékpromóció (szerintem egyértelmű, hogy egy delikatesz által szervezett főzőesten minden alapanyag náluk megvásárolható! Miért kell ezt folyamatosan hangoztatni???), a receptek néhol pontatlanok voltak, de a biztosítékot a citromtortához használt Tante Fanny tészta verte ki! Ha valaki, hát én tényleg sokszor használom a TF termékeket, jó minőségűek, könnyen kezelhetőek. Ennek a blogon is hangot adok. De egy francia főzőesten egy citromtortához eszembe sem jutna ilyet használni! Egyrészt, mert ehhez szerintem túl vékony a tészta és a folyékony töltelék eláztatja/ta, másrészt egy Michelin csillagra gyúró étterem séfje ehhez nem adhatja az arcát. Hacsak titokban nem a TF reklámembere! Bármennyire is elázott a torta tésztája, azért a krémje remekbeszabott volt! Könnyed, savanykás. Gondoltam, ideáls lesz a szülinapi nagy evészet után, ráadásul a gyertyát is bele lehet állítani:-)

Mivel a Culinarisban kapott receptben az alapanyagok fel lettek cserélve (mi kerül a tésztába, mi a krémbe) ill. a mennyiségek sem stimmeltek, kénytelen voltam gyenge memóriámra és néhány szakácskönyvre hagyatkozva reprodukálni a tortát.
Ez már önmagában is nagy kihívás volt, hiszen ahány recept annyiféle alapanyag, más-más arányok… Dobtam bele mentát is, mert az nem árthat. Aztán mikor elkészült a Szakácsok könyvében is találtam még egy fajtát. Abban vajas krém szerepel. Puff neki! Talán legközelebb azt próbálom ki….
Összességében: így is nagyon finom volt, de alapvetően magasabb krémmel nekem jobban bejött volna. Upgradek várhatóak a témában!

Hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
csipet só
Krém
4 lime héja és leve
5 dkg cukor
1 csokor menta apróra vágva
1,5 dl tejszín
1,5 dl créme fraiche
3 tojás
Díszítés(nálam lemaradt a gyertyák miatt)
2 citrom
1/4 l víz
20 dkg cukor
1 rúd vanília

A vajat, a liszttel, a tojással és a sóval összedolgozom. A tésztát folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem fél órára. Ezt követően két sütőpapír között vagy vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom, majd a kivajazott formába teszem. Aztán irány a hűtő újabb negyed órára, hogy a tészta nem menjen össze a sütés közben. A negyed óra elteltével sütőpapírt borítok rá és megszórom szárazbabbal/rizzsel és 180 fokon 12 percig elősütöm, hogy ne áztassa el a tésztát a krém.
A krémhez a lime-ok héját lereszelem és a levüket kinyerem, a mentát apróra vágom. A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lime levét és héját, a mentát, valamint a tejszínt és a créme fraichet. A folyékony krémet a tésztára öntöm és tovább sütöm addig, míg a krém remegőssé nem válik, ez nagyjából 30 perc.
Díszíteni én a gyertyák miatt nem díszítettem, de leírom, ha valaki így készítené:
A vízből, a cukorból és a vaníliából szirupot kell készíteni, majd ezt 10 percig forralni. A vékonyra szelt citromszeleteket a szirupban további 10 percig kis lángon kell főzni, majd lecsepegtetve a tortára halmozni.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007