Keresés a blogon

Tavaszváró saláta téli finomságokból

Feb 23rd, 2010 by Ízbolygó | 0

Lement a farsangi szezon, bár az oviban mi csak pénteken farsangolunk, mivel mindenkit bevártunk, aki síelt, beteg volt stb.. Mert mi ilyen jó fejek vagyunk. A zsírban sült fánkok kajálása után érdemes azonban a közelgő tavaszra és a nyári bikiniszezonra is gondolni. Akik meg vannak elégedve a súlyukkal, azok pedig igyekezzenek a vitaminraktáraikat feltölteni. Íme egy saláta, ami könnyed, gyorsan összedobható, remekül variálható, mégis isteni finom.

Saláta: mint azt Váncsa István remek írásából megtudhatjuk, saláta bármiből készülhet. Lehet hideg vagy meleg. Húsos vagy húsmentes. Öntettel ellátott vagy öntet nélküli. Manapság a salátákkal kapcsolatban még mindig sok vendéglátó helyen elkövetik azt a szarvashibát, hogy a salátát ill. annak alkotóelemeit nem hagyják érvényesülni, mivel az egészet úgy ahogy van salátalébe fojtják. Apropó salátalé. A saláta manapság már nem csak a tojásos nokedli mellég felszolgált ecetes-cukros lében úszó fejes salátát jelenti. Az öntet is lehet többféle, most a klasszikus vinaigrette mártást mutatnám be.

A vinaigrette mártás, avagy francia öntet jó minőségű ecet és olaj keveréke. A klasszikus vinaigrette 1 rész ecet és 3 rész olaj keverékéből áll. Ezt ízesítjük sóval, borssal, dijoni mustárral. Ezt az alapöntetet kismillióféleképpen lehet variálni, hiszen rengeteg finom (ízesített) ecettel és olajjal találkozhatunk (pl. a VomFassban).

Ez a vérnarancsos saláta a következőképpen készült:

Hozzávalók:
1 édes vérnarancs
4 szelet sonka (prosciutto crudo)
galambbegy saláta
parmezán
1 marék dió

frissen őrölt bors
6 ek dióolaj
2 ek narancs ízesítésű balzsamecet

A salátát átmossuk, leszárítjuk. A narancsot kifilézzük. Ehhez egy éles kés kell. A narancs tetejét és alját levágjuk, majd a késsel a narancs alakját követve levágjuk a héját. Fehér rész ne maradjon rajta. A narancsot kézbe vesszük és egy tál felett (hogy felfogjuk a finom levét) a késsel az elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancs húsát. Leírva bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az! Nézzétek meg a videot!

Video a narancs filézéséről, aki még nem csinálta.

Egy száraz serpenyőben megillatosítom a diót, majd nagyobb darabokra vágom. A salátát tálba szedem, ráhalmozom a diót, a narancsfiléket, a csíkokra vágott sonkát. Az olajat az ecettel összekeverem, sóval, borssal ízesítem, majd a salátára csorgatom. Parmezánt forgácsolok a tetejére.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007