Keresés a blogon

Tiramisù parfétorta

Jun 25th, 2009 by Ízbolygó | 0

Ha Olaszország, akkor a nagy átlagnak desszert fronton a tiramisù ugrik be. Mint tudjuk, az olasz konyha ennél sokkal szofisztikáltabb, azonban kevés zuga van a világnak, ahol nem hallottak felőle. Mindenféle összetevőkkel készítik manapság, azonban a klasszikus tiramisù sem tartalmaz elérhetetlen vagy bonyolult alapanyagokat: jófajta espresso, mascarpone, tojás, piskóta és kakaópor és egy kis marsala vagy amaretto. Persze vannak, akik a nyers tojástól ódzkodnak és valóban nem feltétlenül áll neki az ember lánya piskótát sütni egy tiramisù kedvéért… Azonban a mascarponét semmi esetre se cseréljük le natúr vajkrémre! Hiszen a végeredmény messze nem az lesz, amit az olasz trattoriában kóstoltunk.

A név egyébként a tirami sù kifejezésből ered, melynek jelentése: Dobj fel, Húzz fel, ami a koffeintartlamú összetevőkre utal.
Most a tiramisù nyáriasított verzióját készítettem el. Mivel fagyasztottam, így variáltam a hozzávalókkal is a megfelelő állag elérése érdekében. Magát a krémet imádom, így a piskótával spórolósra fogtam. Nem kellett volna. Le kellett, hogy vonjam azt a messzemenő következtetést, hogy néha nem árt, ha piskótából több van.

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
25 dkg ricotta
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl espresso
8 dkg cukor
8 ek Amaretto likőr
teljes kiőrlésű babapiskóta
holland kakaópor

A mascarponét habosra keverem a ricottával, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadok fél dl kávét és a likőrt. Megkóstolom. Inkább édesebb legyen, hiszen a hidegen fogjuk fogyasztani, ezért az ízeknek intenzívebben kell, hogy megjelenjenek. A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan a krémbe forgatom. Fagygépbe adagolom a masszát és negyed óráig hűtöm, krémesítem benne. Fagyigép híján műanyag dobozba teszem, irány a fagyasztó. Fél óra múlva robotgéppel átkeverem. Fél óra hűtés, majd ismét átkeverés.
Egy négyzet alakú üveg vagy fém formát folpack-kal kibélelek úgy, hogy minden oldalon túllógjon a formán a fólia. A krém felét belesimítom. A babapiskótákat kávéba áztatom, majd a krémre halmozom. (Itt lehet bátrabban! Mehet nem csak a középső sávba, hanem teljes felületre!) A krém maradék részét a piskótára kenem. A fóliát ráhajtom és egy éjszakát fagyasztom.
Tálalás előtt fél órával kiveszem, a formából kiborítom, a fóliát lefejtem róla és kicsit felengedem, hogy szeletelhetővé váljon. Forró vízbe mártott késsel szeletelem, kakaóporral megszórom.

Forrás: Lecker 2008/7-8

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007