Keresés a blogon

Trüffel-téma (once again)

Jan 15th, 2008 by Ízbolygó | 0

A sűrű hétvégénk egyik sarokpontja a szombat esti baráti vacsora, ahová ajándékként vittük az eredetileg Juc által legyártott kávés csokikrémmel töltött aszaltszilvát narancsos csokimázban. A recepten kicsit alakítottam, valamint én nem töltöttem annyira meg a szilvákat, mint Juc, mert a krém bizony igen tömény és így szerintem elnyomta volna az aszaltszilva ízét, amit viszont Grand Marnierban is megáztattam, biztos, ami nem bizonytalan, kerüljön bele még egy kis alkohol is.-) A végterméket talán a trüffel kategóriába sorolnám.

Hozzávalók:
1 tk nescafe
1,1 dl tejszín
1 tk őrölt fahéj
2,5 dkg vaj
40 dkg aszalt szilva
15 dkg Amedei Toscano Black 66%-os étcsoki
Grand Marnier
1 bio narancs reszelt héja (bio hiányában alaposan mossuk meg!)
2 tk narancslé
étcsoki mártani (nálam uaz mint fent)

A tejszínt egy lábasban megmelegítettem, majd hozzákevertem a nescafét. Hozzáadtam a feldarabolt étcsokit, a vajat, valamint a fahéjat és addig melegítettem, míg homogén massza nem vált belőle. Hűtőbe dugtam, hogy hűljön és ezáltal szikkadjon. Mivel az idő sürgetett, nagyjából 40 percet töltött hűtőben, de ezalatt lehűlt és formázható massza lett. Az aszalt szilvákat egy nagyobb bögrébe tettem és zuttyantottam rá a Grand Marnierból (sokáig hezitáltam a rum, a konyak és eközött, de a bevonóban lévő narancshéj miatt végülis emellett tettem le a voksom) és mikróban egy perc alatt megforraltam. Ezt követően a szilvákon megkerestem a lyukat, amin a mag távozott, majd ide betöltöttem (kiskanál és az ujjam segítségével) a csokis masszát. Én nem tömködtem meg nagyon, hogy a szilva is érvényesülni tudjon. Mivel maradt massza, bevetettem pár aszalt sárgabarackot is (ezeket félbevágtam, de úgy, hogy nem essen szét). 30 dkg étcsokit kis láng felett megolvasztottam, hozzáadtam a lereszelt narancshéját ill. a levet, majd a szilvákat ebbe forgattam (a barackokat csak félig mártottam meg), majd megszórtam ezüst cukorral. Mint a bonbonok esetében, sütőpapírral bélelt sütőlapra ültettem őket, majd írány a hűtő egy éjszakára.

Utórezgések:
Barátainktól a következő feedet kaptuk:
“…a desszert szekciónál elfelejtettük megosztani mindenkivel azt a szenzációs, finoman lírai ihletésű de életszerűen tartalmas gyümölcsös-csokis költeményt, amelyet Ízbolygó készített. Igazán remekbe sikerült, átlényegült a vasárnapi morzsabál fénypontjává (meg még kicsit félretettünk belőle arra, hogy édesebbek legyenek a hosszú januári esték, meg aztán, hogy az ominózus estén jelen nem levő lányunknak is jusson).”

További trüffelek, bonbonok:
Málnazselés szaloncukor
Trüffel Grand Marnier
Raffaello
Konyakmeggyes bonbon
Mogyorós-fahéjas canache
Vajkaramellás szivecskék
Mentás-csokis-karamell

Zserbógombóc, szív és tallér

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007