Keresés a blogon

Túrós vagdalt sajttal rakott cukkinivel

Oct 15th, 2007 by Ízbolygó | 0

Terjeng egy családi mende-monda, miszerint kisgyermekként nagyon szerettük a fasírozottat. Leginkább unokabátyám tűnt ki a vagdalt-szeretetben. Állítólag, amikor már tudott beszélni, folyton csak “fasziltot” akart enni. A fasírozott, úri nevén a vagdalt a mai napig kedvencünk, hiszen igen változatosan el lehet készíteni és nem feltétlenül kell olajban kisütni… Ez valahogy tovább is öröklődhetett, hiszen Manónk is előszeretettel falja a fasírtot, még ha kimondani nem is tudja a nevét, csak bólogat tele szájjal és mondja “Jó! Jó!”.

Túrós vagdalt

Hozzávalók:
50 dkg marha és sertés darált hús (30 a marha javára)
1 fej hagyma
25 dkg túró
1 kis doboz sűrített paradicsom konzerv
3 gerezd reszelt fokhagyma
4 ek. zsemlemorzsa
2 tojás
petrezselyem
bazsalikom

frissen őrölt bors
6-8 szelet bacon

A hagymát apró kockákra szelem, összekeverem a többi hozzávalóval és egynemű masszává dolgozom össze. Egy sütőformát kibélelek bacon szeletekkel, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz és túllógjanak a forma peremén. Vigyázat! Ne essünk túlzásba a bacon mennyiségének meghatározásánál, mert egyrészt elsózhatja a fasírtot, másrészt a bacon zsírban úszhat a husi! A húsmasszát belesimítom a formába, ráhajtom a bacon szeletek kilógó széleit, majd sütőbe tolom és 180 fokon 30-40 percig sütöm.

Sajttal rakott cukkini

Hozzávalók:
1 nagyobb, vagy 3 kisebb cukkini
4 gerezd fokhagyma
3 mozzarella
reszelt sajt
4 szelet kétszersült
petrezselyem
bazsalikom
kakukkfű

vaj

A cukkinket lereszelem a nagylyukú sajtreszelőn. Serpenyőben vajat olvasztok, rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, kakukkfűvel megszórom, ráreszelem a fokhagymát is és lefedve párolom 5 percig. Majd fedő nélkül pirítom, hogy a nedvesség elpárologjon belőle. Közben kivajazok egy tűzálló tálat. Az aljára belesimítom a cukkini felét, majd az egyik mozzarella következik szeletekre vágva ill. megszórom reszelt sajttal is. Erre rárakom a maradék cukkinit, a tetejére a másik mozzarella kerül szeletelve. A kétszersültet a petrezselyemmel és a bazsalikommal összeturmixolom úgy, hogy a kétszersült morzsás maradjon. Ezt a mozzarella szeletekre simítom, szelek rá fagyott vajat és 180 fokon 25 percig süöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007