Keresés a blogon

Vidám leves

Mar 9th, 2010 by Ízbolygó | 0

A farsanggal eltemettük a telet, azonban az igazi tavasz még csak próbálkozik. Vannak felvillanásai persze. Napsütés, madárcsicsergés, andalgó párok. A friss, idei zöldségek azonban még a távoli jövőbe vesznek, abból kell még főznünk, ami van. Sárgarépa, „páncélos” paradicsom és narancs lettek a főszereplői ennek a levesnek. A végeredmény vidám, narancsos színű, igazi téltemető leves.

A tetején úszkáló rozmaringos tejhab pedig poén. Apró kis semmiség, ami mégis mind ízében, mind külalakját tekintve különlegessé teszi ezt a levest.

Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
4 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb vagy 2 kisebb burgonya
1 Mutti polpa hámozott, aprított paradicsomkonzerv
4 narancs leve

frissen őrölt bors
negyed tk fahéj
2 ág rozmaring
3 dl tej
2 tk almaecet
csipet cukor

A hagymát megpucolom, finomra vágom. A répákat, burgonyát szintén megpucolom és felkarikázom/kockázom. 2 ek olívaolajon a hagymát megfonnyasztom. Hozzáadom a répát és a burgonyát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje+ 2cm, sózom, borsozom, fahéjjal fűszerezem ill. az egyik rozmaring ágacskát is hozzáadom. Amikor a zöldségek már nagyjából megfőttek, beleöntöm a paradicsom konzerv tartalmát is. Rotyogtatom tovább, míg minden megpuhul. Ekkor a rozmaringot kivadászom, majd botmixerrel pürésítem. Almaecettel savanyítom, csipet cukorral pikánssá teszem. Legvégül pedig hozzáadom a narancsok kifacsart levét.
A narancs facsart levét azért csak a végén adjuk hozzá, hogy a C-vitamin tartalma ne vesszen kárba.

A tejet a másik rozmaring ággal felmelegítem, majd felhabosítom. A rozmaring ágat kiszedem, majd kanállal a leves tetejére halmozok egy kis habot, így tálalom.

Ötlet: Lecker

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007