Keresés a blogon

VKF! XVIII. – Kiírás

Jul 31st, 2008 by Ízbolygó | 0

Dolce Vita adta a kezembe a stafétát, hogy vigyem tovább, egy olyan terepen, mely hónapról-hónapra egyre nehezebbé válik. Már a kiírónak. Mert a nevezőknek inkább várakozást, kihívást, a készülés örömét hordozza magában. Szóval megkaptam a stafétát és már napok óta csak forgatom, nézegetem. És töprengek. Egyrészt váratlanul ért a felkérés, de megtiszteltetésnek érzem és nagyon örülök neki! Másrészt nagyon sokat töprengtem, melyik témát is válasszam az opcióim közül…

Végül arra jutottam, hogy renitens módon egy alapanyagot emelek ki a többi közül, mégpedig egy olyat, ami egyedülállóan széles spektrumban alkalmazható a konyhában és a belőle készített fogások száma a végtelenhez közelít. Ez pedig a TÚRÓ (vegáknak tofu:-)).

Különleges túrós ételeket várok tehát Tőletek, ami készülhet tehéntúróból/ricottából avagy juhtúróból. Lehet előétel, főétel, desszert, mártás avagy fagyi. Lehet hagyományos, avagy egészen újszerű. Zöldéges vagy gyümölcsös. Lehet édes avagy sós, kinek mi a kedvenc. Érdekes lehet a nemzetközi porondra való kitekintés, hiszen más nációk nem az itthon ismert morzsás túrót használják. Érdekelnének a titkok a házi túró/ricotta készítéséről. Egyáltalán mi a hozzáállásotok a túróhoz? Szeretitek? Ha igen, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztjátok? Alapkitétel volna még: a pályamű legyen bonyoltabb egy túrós tészta elkészítésénél…

Mi a túró…
A túró a sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim (kimozin) hatására a tejből kicsapódott tejfehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány. A gomolya darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó, nedves túróféleség, amely tehéngomolyát és juhgomolyát egyaránt tartalmaz, így enyhébb a juhgomolya íze. Általában csomagolva árulják. A juhtúró nagyon erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű termék, melynek fogyasztását sokan elutasítják. Az igazi juhtúró a Szlovákia területén készülő Brindza. A túró a legtöbb országban ismert. Sokáig, amíg nem jutott hús mindennap az asztalra mintegy húspótlóként fogyasztották az őseink. A különböző nemzeti konyhákban is széleskörű a felhasználása. A mai napig a konyhatechnológia összes területén jelen van. Felhasználhatjuk a kisétkezések ételeihez (pl. körözött, a túrókrémek igen változatos családja, stb.), italaihoz (pl. túróturmix, stb.), de ugyanúgy szükség lehet rá a köretek, feltétek, felfújtak, pudingok, pástétomok, saláták, desszertek elkészítéséhez is. Felhasználásának kizárólag képzeletünk szab határt. Rokonságban áll a ricottával is, ami édes tejsavóból készül.

És hogy mire használhatjuk még?
* A gyomorbetegek fogyasszanak minél több tejet, tejterméket, mint pl. túrót, joghurtot, mert ezek gyomornyugtató hatásúak.
* Méh- és rovarcsípés esetén tegyünk az érintett helyre sókását vagy túrópakolást, mert az enyhíti a fájdalmat és megakadályozza, hogy beduzzadjon.
* Bőrfrissítő pakolás: Hozzávalók: 3-4 kanál túró (száraz bőrre zsíros, zsírosra sovány túró), 1 kávéskanál méz. Keverjük össze jó alaposan a túrót és a mézet, vigyük fel az arcra, kihagyva a szem környékét. 20 perc múlva bő langyos vízzel öblítsük le, és töröljük át az arcot a bőrtípusnak megfelelő arcvízzel. Befejezésül kenjünk fel vékony rétegben hidratálókrémet.
* Kétszer olyan sokáig eláll a túró, ha a felbontatlan csomagolást fejjel lefele tároljuk.
* Fiatalító maszkot így készíthetünk: két evőkanálnyi túrót keverjünk ki egy kiskanálnyi vágott petrezselyemmel. Ezt a maszkot is vigyük fel az arcunkra, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk bele az arcunkat, majd rögtön mossuk le.
* A túró ajánlható májbetegeknek, csontritkulásban szenvedőknek, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, magas vérzsírszintű betegeknek.
* Pakolás zsíros bőrre: Tíz deka túrót alaposan keverjünk össze két evőkanál mézzel és két evőkanál citromlével. Húsz percig hagyjuk hatni az arcunkon.

Remélem sikerült olyan témát kiötleni, ami sokatok számára inspirálóan hat.

A pályaműveket 2008. augusztus 24-ig várom a vkf18@freemail.hu címre. Természetesen én sem leszek kőszívű, így az egy-két napos lauf belefér.

És az apróbetűs: A receptek publikálása augusztus 24-én történjen meg!!! Részvétel csak magánszemélyeknek, ill. akinek nincs blogja, ellenben van remek receptje, ne fogja vissza magát, küldje el nekem a fentebb megadott mail címre.

Kötényeket felkötni és induljon a túró-hadművelet!

Túróról innen és innen,
fotó: Corbis

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007