Keresés a blogon

Vörösborban párolt csirke

Jan 24th, 2008 by Ízbolygó | 0

A másfél kg-os csirke eredetileg a leves kategóriában futott volna, aztán ahogy lapozgattam a Szakácsok könyvét, megláttam ezt a hamis coq au vint, úgyhogy a pörköltimádó Apukám miatt inkább ezt választottam. Bár ez távolról sem egy pörkölt, a tálaláskor azért felcsillant Apuci szeme:-) Aztán rájött, hogy ez mégsem az, aminek látszik, de így is ízlett neki.
Ha valaki olvasta Peter Mayle bármelyik Provence témájú könyvét, abban nagy valószínűséggel felbukkant a coq au vin, ami egy francia vidéki étel és vörösborban párolt kakast jelent. Ez persze csak egy csirke volt, ami nem vetekszik egy kakassal, de a húsa omlósan lágy lett, finom, sűrű szafttal… Ajánlom kipróbálásra!

Hozzávalók:
1,5 kg csirke egészben (vagy combik és cicik, hogy legyen hús is rajta)
4 fej hagyma
12 dkg bacon
16 db nagyobb gomba
9 gerezd fokhagyma
3 csapott ek liszt
1 nagyobb doboz sűrített paradicsom
4 dl vörösbor
1 csapott ek cukor
fél l. víz

Ha a csirke egészben van, szétbontom, sózom, borsozom. A vasfazekamban vajat (2 ek) és olajat (2 ek) olvasztok, majd a csirke darabjait megpirítom rajta, ha minden oldala pirosas, hozzáadom a vékony szeletekre szelt hagymát és szintén vékonyra szelt szalonnát.Kicsit átforgatom, majd lefedem és 10 percig békén hagyom. Ez az idő pont elég arra, hogy a gombákat negyedekbe vágjam, majd a húshoz adjam a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymákkal együtt. Ismét lefedem, hogy a gomba elengedje a vizet, amit eddig magában hordozott. Pár perc múlva fedő le és következhet a liszttel szórás, majd a bor, a paradicsompüré és a cukor. A legvégén beleöntöm a vizet, lefedem és lejjebb kapcsolom a hőfokot. Nagyjából 40 percig fődögélt a madár. Addigra a szaftja igen sűrű lett, a hús pedig olyan omlós, mint az álom! Rozmaringos sült burgonyával tálaltam, amit a korábbikban leírtakkal ellentétben mielőtt sütni kezdtem volna alaposan sóztam és borsoztam.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007