Keresés a blogon

Zselés szaloncukor – tudnivalók, hogy sikerüljön és a boldogkarácsonyt

Dec 23rd, 2009 by Ízbolygó | 0

Mivel néhányotoknak nem sikerült, gondoltam leírom, hogyan is zajlik a folyamat pontról-pontra nálam.

1. A zselé elkészítése: az arány: 2,5 dl folyadék+1-2 ek méz+4 zselatinlap.
A folyadék lehet narancslé, almalé, almalé+citromlé, málnavelő, epervelő, birslé, stb. Minden esetben kerül bele méz, ami egyrészt édesíti, másrészt az állagát is javítja. A folyadékot a mézzel addig forralom, amíg a be nem sűrűsödik (20-30 perc). A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítom, majd a forró folyadékban feloldom.

2. A félig kihűlt zselét kétféleképpen lehet formázni:
– egyszerűbb: egy négyzetes edénybe töltöm, kihűtöm (sietősöknek fagyasztó!), majd kockákra vágom és úgy mártom meg a csokiban
– bonyibb: amikor félig már megkötött, nyomópisztolyba töltöm és hurkákat nyomok vele a zseléből, majd ezeket darabolom.

3. Csokiban megmártás
Nekem a Lindt 70%a jött be leginkább. Két éve még működött a Szerencsi sárga is, azonban az most összeáll egy csomóba… Mi változott azóta??? A Boci tejcsokija hasonló kudarc. A Lindt-tel viszont tökéletes a végeredmény! A zselé legyen hideg, a csoki pedig kicsit hűljön, miután felolvasztottuk.

4. Csoki olvasztása
– Gőz felett (alsó lábasban kevés víz felforral, rá egy kisebb lábas, amibe a csoki kerül. A meleg gőz felolvasztja a csokit.)
– mikroban (ezt nem szeretem, mert nehéz kontrollálni)
– gáz/villanytűzhelyen NAGYON ALACSONY láng felett
Én ez utóbbit alkalmazom. Amikor a csoki egy része már megolvadt, elkezdem kevergetni, így a maradék is gyorsan elolvad és nem melegszik túl.

Tegnap készítettem citromos-almazselét. Fantasztistoll, ahogy a bölcs német mondaná! Friss, citrusos.
Arányok:
1 dl citromlé
1,5 dl almalé
2 ek méz

Most pedig beveszem magam a konyhába!:-)

Áldott, békés Karácsonyt kívánok mindenkinek, aki rendszeresen olvas, néha bekukkant vagy csak úgy az Ízbolygóra téved! Barátaim, ismerőseim, virtuális cimbik! Néhány nap múlva találkozunk. Addig pedig eszünk-iszunk-nevetünk-jól leszünk mi itt az Ízbolygón!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007