Keresés a blogon

Túrósorbet tonkababos sült naranccsal és tejszínkirohanás

Mar 8th, 2012 by Ízbolygó | 0

Aki kóstolta odavolt érte. Hol cassiás, csillagánizsos kandírozott kumquattal, hol pedig ezzel a tonkababos sült naranccsal adtam fel, ami egyöntetű sikert aratott a vendégségek tagjai körében. A túrósorbet lényege a túró, de kell hozzá tejföl is bőven, hogy gazdag krémes legyen. No és a tejszín.

Akkor most nem ússzátok meg, leírom. Hónapok óta a TEJSZÍN a téma nálunk. Abba már beletörődtem, hogy itthon van főzőtejszín, hiszen itthon minden sz@rt el lehet adni az embereknek. A tejszín az a tej színe és NINCS BELŐLE FŐZŐ- VAGY HAB!!! A tejszín az tejszín. A főztejszín az a tejszín higítva (miért is kell higítani???) és stabilizátorokkal bekötve. A normális tejszín az 36% zsírtartalom körüli. Nem 12 vagy vagy 20….Ha ilyen lenne a hazai habtejszín, akár stabilizátorok és habfix nélkül is pikk-pakk fel lehetne verni keményre. De tejszínt venni itthon, igazán nehéz. Főleg olyat, ami semmi mást nem tartalmaz. Leggyakrabban karragén és guargumi a “szükséges” összetevő.
A legfrissebb felfedezésem: a FŐZŐTEJSZÍNEKBEN és megjelent összetevőként a CUKOR! Kevés még a cukorbeteg… Fájn.

Arra kérlek Benneteket: OLVASSÁTOK A CÍMKÉKET, az összetevőket, hiszen csak így (sok esetben még így sem:-( hello élelmiszerbiztonság!) tudhatjuk, miből is főzünk.

Abba pedig már bele sem kezdek, hogy egy határral nyugatra, egy szimpla közértben 3 féle bio és 3 féle sima tejszínt tartanak a polcon. 36% zsírtartalommal. Összetevők: tejszín…

Hozzávalók:
25 dkg túró
70 g cukor
2-2,5 dl tejföl
pár ek tej
1 bio citrom héja és leve

vendégenként 1 közepes narancs
tonkabab
2 ek barna nádcukor
1 bio reszelt héja narancs leve

A túrót botmixerrel a tejföllel átmixelem. Hozzáadom a citrom reszelt héját és levét, a cukrot és a tejet. A túrós keverék sűrűn folyós legyen. Akinek nem elég édes, tegyen bele még cukrot vagy mézet! Fagyigépben kifagyasztjuk. Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki a fagyasztóból.

A tonkababos sült narancs:
A narancsokat megpucolom és a fehér héjat minél inkább leszedem róla. Egy lapos üveg vagy kerámia formába ültetem a narancsokat. 2 ek nádcukrot egy narancs levével összeforralok, majd reszelek bele tonkababot és a narancsokra öntöm. 200 fokos sütőben (ha van grill fokozat, azzal) pár perc alatt megsütöm. A sorbetval kínálom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007