Keresés a blogon

Karfiol panna cotta, paradicsomos-babos-citrusos salival, ropogós feketeolíva-karamellel

Mar 23rd, 2012 by Ízbolygó | 0

“Igazi természeted isteni és erős. Ami gyengeség benned, az téves gondolat, rossz lelki megszokás és nem valódi érzés.”

Mostanában vannak írások, amik nagyon betalálnak. Aztán forognak bennem, megszemlélem innen-onnan őket. Teszem-veszem őket magamnak, továbbküldöm barátoknak vagy ismételgetem, mint egy mantrát. Hogy aztán a végére lecsituljon bennem és eltegyem a lelkem egy szegletébe. Mindennek persze semmi köze a panna cottához, hozzám ill. a közelgő Segítsüti akcióhoz viszont annál inkább. Mert segíteni jó dolog, tegyétek Ti is!

Idén a születési sérült gyerekek rehabilitációját-gyógyítását támogató Gézengúz Alapítvány az akció támogatottja. A Segítsüti keretében befolyó összegből a gyermekekkel folytatott terápiák elősegítéséhez vásárolunk majd diagnosztikai eszközöket, könyveket, teszteket, gyógyászati segédeszközöket és készségfejlesztő játékokat. A licit március 30-április 2 között zajlik majd!

De hogy a panna cotta is szóba kerüljön. A karfiol édessége-krémességét jól egészítette ki az olívakaramell, mely már korábban is előfordult, igaz kicsit más formában.

Hozzávalók:
Panna cotta
35 dkg karfiol
2 újhagyma
30 g vaj
4 ek konyak
4,5 dl tejszín
fél citrom leve

frissen őrölt bors
szerecsendió
4 zselatinlap

Citrusos babos saláta
20 dkg vörösbab
8 koktélparadicsom
2 szál újhagyma
6 ek olívaolaj
6 ek almaecet
1 narancs és 1 lime reszelt héja és leve
frissen őrölt bors

Ropogós olívakaramell
80 g fekete olívabogyó
50 g cukor
csipet só

A panna cottához a hagymát finomra vágjuk és a vajon megfonnyasztjuk. A karfiolt rózsáira szedjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A konyakkal leöntjük a hagymát, majd hozzáadjuk a karfiolrózsákat, felöntjük a tejszínnel felöntjük és puhára főzzük. A végén sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá. Leturmixoljuk,citromlével pikánssá tesszük, majd átpasszírozzuk. A turmixot visszamelegítjük, majd a zselatinlapokat feloldjuk benne. Poharakba adagoljuk, kihűtjük.

A salátához a babot megpároljuk (ha nem konzerv), az újhagymát felkarikázzuk, a koktélparadicsomokat nyolcba vágjuk és összekeverjük. Az ecetet az olajjal, a narancs és a lime reszelt héjávalés levével turmixszal felhabosítjuk, borsozzuk, majd a salátára öntjük és érleljük 1-2 órát.

Az olívabogyókat kis darabokra vágjuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre szórjuk és 120 fokon 1 órát szárítjuk. A cukorból karamellt készítünk, majd hozzákeverjük az olívát, a csipet sót és sütőlemezre simítjuk. Ha kihűlt, összetőrjük.

Tálalás: A panna cottát kiborítjuk a pohárból, majd a salátával körítjük és megszórjuk az olívakaramellel.

E&T Spezial

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007