Keresés a blogon

Lime-os céklakrém balzsamos-gyömbéres sült céklával

Mar 6th, 2012 by Ízbolygó | 0

Céklát sütöttem az este. Most pedig, hiába hogy már vastagon benne járunk a hajnalban, még mindig érzem a sütőben hűlő cékla illatát. Kicsit földes, édes… Igazából, ha nem lenne ilyen hatalmas önuralmam, nekilátnék most céklázni. Már a tisztítását is imádom. Akkurátusan felhúzom az eldobható gumikesztyűt, nekikészülök, mint valmai komoly műtétnek. Ilyenkor mindig végigszalad az agyamban: “lehettem volna orvos is”… Bontogatom az alufóliát és közben már örülök annak, hogy nem lettem. Be kellett lássam az évek alatt, még ha nehéz is volt: jobb ez így mindenkinek. Nem bírtam volna. Leginkább a lelkem. Az nem… A gumikesztyű immáron bordóslila lett, a céklákról könnyedén válik le a megsült hártyahéj. Élvezettel kóstolom meg már nyersen is: finom! Imádom.
Aztán jöhet a kísérletezés érzékeny fázisa… Gyömbér-lime-balzsamecet-szecsuáni bors … Most ilyen karaktert öltött a céklám. És milyen jól állt neki!:-)

Hozzávalók:
25-30 dkg cékla
1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
2*5 g friss gyömbér
30 dkg crème fraîche
1 lime leve
szecsuáni bors
sakura mix
barna kenyérből crouton

A céklákat megmosom, külön-külön alufóliába csomagolom 1 tk sóval és 1 ek olívaolajjal, majd 200 fokon 60 percig sütöm. Ha megsült, hagyom kihűlni. 80 g céklát megpucolok, apró 3mmx3mm-s kockákra vágom, majd olívaolajjal és a balzsamecettel összekeverem, sózom-borsozom és ráreszelek 5 g gyömbért. A maradék céklát leturmixolom a crème fraîche-sel, hozzáadom a lime levét és ebbe is reszelek 5 g gyömbért, valamint szecsuáni borssal ízesítem.

Tálalás: A balzsamos-gyömbéres céklakockákat 4 kicsi üvegpohár alján elosztom. A céklakrémet habzsákba töltöm és a céklára nyomom. A tetjét sakura mix-szel díszítem. Mehet rá ropogós crouton barna kenyérből, pici olívaolajjal meglocsolva. Ez a ropogósság remekül áll neki.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007