Citromnádas édesburgonya shots, kókusztejhabbal és gránátalmával
Az idei év kattanása eddig úgy tűnik, a sok apró fogásból álló menüsorok felépítése vendégségek esetén. 8-9 kisebb fogás. Hideg előétel-meleg előétel-leves-főétel-predesszert-desszert… nagyjából ebben a leosztásban. Eddig akiken teszteltem, azok nagyon élvezték, szóval az eredmények nagyon bíztatóak, ígéretesen alakul a dolog…:-)
A jól felépített menü jól előkészíthető és alapjában véve az adagok kisebb mennyisége miatt nem sokkal több vele a meló, mint egy nagy adagos 4 fogásossal. Na jó, kicsit több meló.
Az édesburgonya alapú levesek ezerféleképpen variálhatóak, így könnyen illeszthető akár magyaros menübe kolbász chips-szel, vagy egy egzotikusabba kókusztejjel, chilivel, gyömbérrel. Nem tányérban, hanem kis üvegpoharakban kínálom, így shots jellege van és sokkal jobban néz ki, mint a tányérba kitálalt.
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj
3 salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citromnád (thai citromfű, kinek mi)
3 kk frissen reszelt gyömbér
1 kk kurkuma
2 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt chili
3 édesburgonya (kb.60 dkg)
fél dl Grand Marnier
2 dl kókusztej
1-1,5 lime leve (ízlés szerint)
só
bors
1 gránátalma
A hagymát finomra vágom. Az édesburgonyát megtisztítom, megmosom és felkockázom. A felmelegített serpenyőben olívaolajon a hagymát megfonnyasztom, majd egy pillnat alatt megillatosítom a fokhagymát. Mehet bele a gyömbér, a kurkuma, a római kömény és az őrölt chili. 1-2 percig együtt pirítom őket, majd hozzáadom az édesburgonyát és felöntöm 7-8 dl vízzel. Azért nem alaplével, mert így sokkal intenzívebb az édesburgonya és a fűszerek íze. A citronádat kicsit megklopfolom és a leveshez adom. Addig főzöm, míg a burgonya meg nem puhul. Ekkor citromnádat kiveszem és a levest leturmixolom. Hozzáadok fél dl Grand Marniert, de ezzel már nem főzöm. Belefacsarom a lime levét, sózom, picit borsozom.
Tálalás: A kókusztejet felmelegítem, majd felhabosítom. A levest poharakba töltöm, tetejére kanalazom a tejhabot és megszórom gránátalmamagokkal.