Keresés a blogon

Rukkolás sajttorta mogyorópestoval

Feb 22nd, 2012 by Ízbolygó | 0

Az elmúlt 2 hétben HATALMAS vendégjárás volt. Az új örület nálam, a sok kisebb fogás, így egy-egy vacsora 8-9 fogásosra sikeredett. A “magyaros” sorra és a Sok kicsis vacsora menüjére is büszke vagyok, főleg mivel igen nagy sikert aratott mindkettő. Ez a sajttorta hideg előételként hódított. A klasszikus sajttortára hajaz a felépítése is, az alapja azonban nem keksz, hanem ropogós kenyérke és mogyoró. No meg vaj. Desszertgyűrű szükséges!

Hozzávalók (6 db):
Talpazat:
80 g ropogós kenyér (Wasa pl.)
50 g mogyoró
10 dkg olvasztott vaj

A ropogós kenyeret és a mogyorót mixerben összetöröm, majd az olvasztott vajjal összekeverem. A masszát a desszertgyűrűk aljába adagolom, nagyjából 1 eknyi mennyiség kerül egybe. Ellapítom.

Krémek:
150 g rukkola
200 ml natúr joghurt
8 el citromlé
6 lap zselatin
200 ml tejszín
180 dkg friss sajtkrém

A rukkolát forró vízben blansolom, majd jeges vízbe merítem. 3 ek joghurttal és 4 ek citromlével pürésítem. A zselatint hideg vízbe áztatom. A tejszínt kemény habbá verem. A sajtkrémbe keverem a maradék citromlét és joghurtot. A zselatinlapokat kinyomkodom, 2 ek vízben feloldom. A sajtkrémből 2 eknyit a rukkolás részhez keverek, ill. a tejszín felét is. A másik fele a sajtkrémbe kerül. A feloldott zselatint elfelezem és elosztom a két krém között. A rukkolás krémet a talpazatra kenem és hűtőben kihűtöm. Ezt követően a fehér krémet is rákenem is azt is kihűtöm.

Mogyorópesto:
2 fokhagyma gerezd
90 g (török)mogyoró
2 csokor petrezselyem
1 bio citrom héja
4 ek citromlé
2 ek parmezán
8-10 ek olívaolaj

Rukkola

A mogyorópestot tálalás előtt készítem el. A mogyorót száraz serpenyőben megillatosítom, majd 2 ek kivételével a többi hozzávalóval leturmixolom. Az olívaolajjal addig higítom, míg folyékony nem lesz az állaga.

A tortát körbevágom és kinyomom a formából. Rukkolát szórok mellé.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007