Vérnarancs granita gyömbéres meggyel
A hétvégi kóstoló menüjének “hűtőegysége”, ami akkora nem is igazán hűlt ki. A menüor egyik gyenge láncszeme lett emiatt. Na de másnap! Amikor kifagyott és villával felkapartam, hát ez valami fantasztikus! Olyan telt, édeskés-savanykás ízvilág, hogy jajj!!! És hozzá a szintén édeskés-savanykás meggy.
De miért is jó beépíteni egy többfogásos menübe egy hűs sorbet vagy egy granitát. Szabályosan “kimossa” a szánkat, letakarítja a korábban fogyasztott ízeket, kiseper mindent és lehűti a gyomrunkat is.
Hozzávalók:
6 dl vérnarancslé (~8 vérnarancs leve)
3-4 ek cukor (a narancs édességétől függően)
1 egész fahéj
30 dkg fagyasztott meggy
1 csillagánizs
1 ek méz
2 cm gyömbér lereszelve
A vérnarancsok levét kifacsarom, a cukorral és a fahéjjal összemelegítem, majd az elegyet jól kihűtöm úgy, hogy a fahéj maradjon benne. A meggyet a mézzel, a csillagánizzsal összeforralom, majd amikor már majdnem kész, belereszelem a gyömbért.
Egy lapos tálba öntöm az elegyet és beteszem a fagyasztóba. Nagyjából óránként villával átkeverem, felkapargatom, hogy szilánkos legyen. Csokipohárkában tálaltam, tetejére kerül a meggy.