Keresés a blogon

Kenyérlángos karamellizált lilahagymával és Tignanello

Nov 10th, 2010 by Ízbolygó | 0

Bort készíteni annyi, mint örök párbeszédet folytatni a Teremtővel, a természettel. – Antinori márki

A hétvégén egy komoly borkóstolónak adtunk helyet. Borsor mellé ételt kreálni, ez mindig nagy kihívás. Ráadásul, ha a bor egy szupertoszkán az Antinori házból, ahhoz meg különösen.

Az Antinori család időtlen idők óta a bor szolgálatában áll. Kereskedelmi tevékenységük a XII. századtól követhető nyomon. Az előkelő család kezdettől fogva a minőség elkötelezett híve. Az 1600-as években, az Antinori-borok már Itália határain túl is keresett portékának számítanak. Jelenleg a 26-ik generációt (!!!!) képviselő Piero Antinori tartja kezében a marsallbotot, aki minden tekintetben a családi hagyományokat követi, hiszen a borízlés formálásában az Antinorik mindig derekasan kivették a részüket. A Tignanello pedig egyenesen forradalmi újításnak számított, mivel a Toszkán borok történetében ez volt az első olyan vörösbor, amely a hagyományos fajtákkal és a kötelezően előírt fehérszőlővel szemben cabernet-t tartalmazott. Piero Antinori márki anno a bortörvényre fittyet hányva egyszer s mindenkorra kizárta chianti classico összetételéből a fehérszőlőt, új világfajtával házasította az őshonos sangiovesét, amelyet elsőként érlelt új fahordóban. A Tignanello ezzel új fejezetet nyitott az olasz vörösborok történetében. Tignanelloból az Antinori oldalon 1995-ös évjárattól szerepelnek tételek, de a mi kóstoltunk egy 1980-as tételt, ami a legnagyobb megdöbbenésemre, határozottan jól iható volt. 30 éves bor, mely zokszó nélkül kenterbe veri napjaink vörösborainak egy részét. Itt már nagy vártam, hogyan is alakul az este, milyen arcukat mutatják a borok. Nagyon jó volt, hogy köztünk volt Alföldi Merlot a Művelt alkoholista soraiból, akinél kevesen ismerik jobban Toszkánát és az ottani borokat. Értő, segítő magyarázatai sok mindenre rávilágítottak, így jó kóstolni.

Tignanello összetétel: 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc ill. 2001-től 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc.

Igazi gazdag, telt ízvilágú bor, abszolút ünnepi, nagy alkalmakhoz. Hatalmas élmény volt végigkóstolni a sort (1980, 1994, 1995, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007), melynek legszebbje az 1994-es volt. Közben volt egy vakkóstoló is? a 2006os Tignanello és egy Brunello között. Szerintem a Tignanello-stílus egyértelműen kikóstolható volt.

A kóstoló ideje alatt ezt a kenyérlángost, egy rozmaringos shortbreadet ill. csicsókás pogácsát eszegettünk, aztán jött a menü, de arról majd máskor bővebben.

Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
30 g élesztő
1 tk cukor
1/2 ek só
6 ek olaj
3 dl víz

Feltét:
10 dkg bacon
5 lilahagyma
5 ek balzsamecet

frissen őrölt bors
zöldfűszeres Philadelphia

A lisztet egy tálba szitálom. Az élesztőt elmorzsolom és a cukorral addig keverem, mígnem megfolyósodik. Ekkor összedolgozom a liszttel, az olajjal, a sóval, vízzel és fényes tésztát dagasztok belőle. Meleg helyen fél órát kelesztem. Közben a hagymát vékony csíkokra szelem, a szalonnát felcsíkozom és közepes lángon kinyerem a zsírját, kicsit meg is pirítom. A hagymát hozzáadom és megfonnyasztom. Ha összeesett borsozom és nyakon öntöm a balzsamecettel, majd hagyom, hogy az ecet szúróssága 2 perc alatt elillanjon. A lángról félrehúzom.
A tésztát tepsiméretűre nyújtom, megkenem a sajtkrémmel (maradjon egy kis széle körben, ahova nem kerül feltét), majd elosztom rajta a szalonnás hagymát. 200 fokon pirosodásig sütöm.

Az Antinori házról a Bortársaság honlapján találtam az infókat. Náluk több Antinori bor is kapható.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007