Keresés a blogon

A cézár salátája csirkével

Mar 3rd, 2008 by Ízbolygó | 0

“Cézár saláta” címszóval annyi, de annyi különféle salátát lehet kapni, hogy az téboly! Elég csak beírni a keresőbe és rögtön kidob 17.000 találatot, amiből jónéhány úgy kezdődik, hogy “végy egy joghurtos salátaöntetet”… Éttermekben sokszor a konyhai elfekvő szemetet próbálják az emberre rátukmálni, de azért találkozhatunk mesteri módon összeállított salátákkal is.

De nézzük először, miért is ez a Cézár? Római eredetű volna? A saláta története 1924-ben a mexikói Tijuanában Cesare Cardini éttermében kezdődött, és aminek az alapja se nem az ízek harmóniája, se nem a fantasztikus kreativitás, csupán a szükség volt az ihletője. Történt ugyanis, hogy egy forró nyári hétvégén minden alapanyagból kifogyott az étterem, ezért abból főztek, amit a raktárak mélyén találtak. Ennek alapján a Cézár-saláta a világ legegyszerűbb összeállítása. Kell hozzá római saláta (a mi környékünkön sokszor most már jégsalátával pótolják), aztán kellenek extra szűz olívaolajon pirított fehérkenyér-kockák, kell hozzá tojás és szardella. Nem hiányozhat a parmezán sajt, és kell bizony néhány alapvető fűszer is, úgymint Worcestershire-szósz, dijoni mustár, citromlé, fokhagyma, bors. Az öntetet, amit a mexikói séf használt, ma vinaigrette-öntetként ismeri a világ.

Az általam ismertetett recept alapja Stahlé, azonban mivel igazán jó ízű, kiindulásnak ez nagyon megfelel!

Hozzávalók:
1 jégsaláta (szerencsésebbek római salátát használjanak!)
6 tojás
15 dkg vaj
20 dkg parmezán
3 zsemle
frissen őrölt bors
Öntet
5 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 tk szardellapaszta
2 ek dijoni mustár
2 tk Worcestershire-szósz
1,5 dl olivaolaj

A jégsalátát negyedekbe vágom, majd kézzel széttépkedem, angyjából falatnyi darabokra. A zsemléket először vízszíntesen félbe, majd ezt 3-4 csíkra illetve ezeket 2 cm-es darabokra vágom, miközben ezt teszem a vajat felolvasztom, majd beleszórom a reszelt parmezánt és hagyom, hogy felolvadjon, aztán belezuttyantom a zsemlekockákat is. Átforgatom a vajas-sajttal, majd kisit lepirítom a serpenyőben. Az öntet hozávalóit összeturmixolom, a tojásokat megfőzöm. A jégsalátát összekeverem az öntettel, majd ráültettem a negyedbe vágott tojásokat és reszelek rá még egy kevés parmezánt ill. rászórom a pirított parmezános zsemlekockákat.

A cézár története és sok egyéb érdekesség Mammánál

Okosság innen származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007