Keresés a blogon

Mikor kopogtat nálam a tavasz?

Mar 3rd, 2008 by Ízbolygó | 0

Alszik a hóban
a hegy, a völgy;
hallgat az erdő,
hallgat a föld.

Egyszerre mégis
rezzen a táj:
hármat fütyül
egy kis madár

Háromszor hármat
lüktet a dala,
vígan, szaporán, mint
éles fuvola.

Nyitni kék, fütyüli,
nyitni kék,
szívnek és tavasznak
nyílni kék!

Nyitni, de – nyitni, de –
nyitni kék!
Fütyülöm én is
énekét!

Szabó Lőrinc: Nyitnikék (részlet)


fotó: Corbis

Max nekem szegezte a Horasz által indított körkérdést, miszerint: számomra mikor is indul a tavasz? A kérdés első pillantásra talán egyszerűnek tűnik, ám ha jobban belegondolok, konkrét dátummal nem fogok tudni szolgálni… remélem, nem is ezt vártátok Tőlem!

Korábban már vallottam arról, hogy nem igazán kedvelem a telet, a hideget. Elfogadom, hogy erre a természetnek szüksége van erre, de ha rajtam múlna 10 fok alá biztosan nem menne a hőmérséklet! Tehát a kördésre az első válaszom, hogy én gyakorlatilag az ősz végétől a tavaszt várom. Ám lázadhatok a hideg ellen, a szervezetem azért csak tudja, mit is kell/ene ennem. A tél beálltával kívánom a fajsúlyosabb ételeket, a karácsony közeledtével a fahéj, a szegfűszeg a csokoládé és csapata von bűvkörébe, ám ahogy eltelik a január már vágyom a harsogó zöldet.

Onnan tudom biztosan, hogy mindjárt beköszönt a tavasz, hogy reggelente, amikor elhúzom a spalettákat, bár még csípős levegő áramlik be az ablakon, a madarak már csivitelnek. Körülöttünk sok a zöld, így sok madár lakik a “szomszédunkban”, akik ilyenkor már komoly koncerteket adnak! Megjelennek a virágosnál az első cserepes hagymás növények és előbújik a hóvirág! (ez sajnos 2005 óta védettséget élvez, pedig gyermekként csokrokban szedtük és otthonunkban ez volt a tavasz első hírnöke!) De visszakanyarodva a harsogó zöldhöz és hogy mit is kíván a szervezet? Az enyém legkorábban az epret, a spenótot és a retket. No meg az újhagymát. Aztán az idő előrehaladtával, mikor már szabadon garázdálkodhatok a zöldségesnél az “ÚJ”donságokban, úgymint a burgonya, zöldborsó, karfiol, sárgarépa…. na akkor készítem az év első IGAZI zöldséglevesét. És mint minden ELSŐ, ez emlékezetes! A tetejére szórt friss petrezselyem koronázza meg a művet. (Ahogy ezt most leírtam, igazán türelmetlen lettem tavasz-ügyben!)

És akkor még a húsvétól nem is ejtettem szót! A foszlós kalácsról, a sonkáról a friss reszelt torma orrot csiklandozó illatáról, no meg a sonkalében főtt tojásról! Idén korán lesz a húsvét, rögtön Pötty második születésnapját követő hétvégén, úgyhogy ez az egy hét maga lesz a dőzs! Mindkét ünnepre készülök különlegességekkel is.

És persze, ami szintén a tavaszhoz tartozik, hogy folyamatosan nő a napsütéses órák száma, ami jó hatással van a kedvünkre, lelkünkre is!

Én is megkérdezném doctorpeppert és Kicsi Vút, hogy náluk, mik a tavasz biztos jelei, számukra mikor kezdődik a tavasz?

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007