Keresés a blogon

Akác. Bodza. És akác-bodza. Szörp a szeren.

May 18th, 2011 by Ízbolygó | 0

A szörp a tavaszi virágokból nagy királyság. Mi legalábbis szeretjük nagyon. Tavaly az epres bodza hódított, most még nem epreztem, mert drága ehhez ill. Mini mindig feleszi. Konkrétan képes 30 dkg epret egy ültő helyében betolni. Mindezt úgy, hogy ha a tányérjából kifogy, akkor csapkodja az asztalt és kiabál: E-pel! E-pel!

A szörpökben az a jó, hogy szétvariálhatóak. Mehet bele menta, citromfű, citrom, narancs, lime (leve és héja is), de akár gyömbér is. Készülhet mézzel, fehér vagy nádcukorral, de az alternatív édesítőszereknek is tág teret hagy a kibontakozásra. És kerülhet bele gyümölcs is. Pl. eper vagy málna is leturmixolva. Vagy meggylé. Szóval tényleg lehet alkotni belőle.

És az akác is hihetetlen izgalmas, bár meg kell valljam, vegyesen a bodzával jobban ízlik, mint magában. Magában kissé parfümös.

Gyömbéres akác-bodza hozzávalói:
30 dkg nádcukor
3 dl víz
egy 0,75 dl üveg
5 bodza tányér
8-10 akác virág
2 citrom leve és feldarabolt héja
2 cmes gyömbér pucolva, apró kockákra vágva
5-8 levél menta

A nádcukrot összemelegítem a vízzel, majd belefacsarom a citrom levét és a héját felkockázom. A bodza és az akác virágaiból finoman kirázom a bogarakat. A bodza meg ne legyen tetves, úgy vegacucc a vége. Az üvegbe beszuszakolom a virágokat, majd leöntöm a sziruppal. Végül mehet bele a citrom héja és a gyömbér, meg a menta/citromfű. Bátrabbak kakukkfűvel, bazsalikommal is próbálkozhatnak.
2-3 napig pihen a hűtőben, majd leszűröm, szépséges üvegekbe töltöm és ismét hűtő fél nap. Addigra általában el is fogy.

Idénre tervezem újra a bodzás eperlekvár elkészítését ill. a bodza-eper fagyit, mert az is isteni!!!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007