Keresés a blogon

Ala avagy a pisztráng babanyelven

Dec 10th, 2007 by Ízbolygó | 0

A Merkur-os túráról érkezett haza velünk 4 friss pisztráng. Sokáig törpöltem rajta, hogy megcsináljam-e mandulával, de aztán elvetettem az ötletet, mert nem áll szándékomban, hogy minden étel, ami decemberben a konyhában készül full karácsonyi filinget árasszon. Gondoltam, gyömöszölök bele friss zöldfűszert, aztán isten áldja élvezzük a pisztráng saját ízét, ami igen jó. A köreteket tekintve is megmaradtam a friss, harsogó, tavasz zöldet árasztó cukorborsónál illetve a brokkolinál, de azért ettünk hozzá egy kis petrezselymes vajas burgonyát is.
Ahogy a halakat fűszereztem, Manónak is megmutattam, miből is lesz az ebéd. Ő pedig hangos “Ala, ala” kurjongatással adta tudtunkra, hogy felismerte és ez márpedig HAL! Végre nem csak a mesekönyvben lát ilyet szegény falusi gyerekem.:-))

Hozzávalók:
pisztráng (mérettől függően 1 db/fő)

frissen őrölt bors
rozmaring és kakukkfű (friss!)
vaj
fehérbor

A halakat átmosom, majd szárazra törlöm. Kívül-belül sózom őket és frissen őrölt borsot is szórok rá és bele. A halak pocakjába friss rozmaringot és kakukkfüvet teszek, aztán vajjal kikent tepsibe fektetem a jószágokat. Öntök alá fehérbort, majd alufóliával lefedem és 200 fokon párolom 20 percet, ennek leteltével leveszem róla az alufóliát és a sütőt grill fokozatra kapcsolom és “rápirítok”, hogy a bőre roppanós legyen.

Cukorborsó
A cukorborsót forró sós vízben 10 perc alatt megpárolom. Amíg pároldik petrezselyemből, tárkonyból, olivaolajból, lime levéből öntetet készítek és ebbe forgatom bele a cukorborsót. Fenyőmagot pirítok és ezt szórom a tetejére.

Petrezselymes vajas burgonya
A burgonyákat meghámozom, aztán sós vízben puhára főzöm. Ezt követően egy serpenyőben vajat olvasztok és beleforgatom a burgonyákat, illetve friss petrezselymet szórok rá. Jó sokat.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007