Keresés a blogon

Häagen-Dazs az Arénában

Dec 10th, 2007 by Ízbolygó | 0

Nem kell már a Culinarisba és a hiperekbe elzarándokolni, ha Häagen-Dazs jégkrémekre és sütikre vágyunk! Az Aréna Plazában nyitotta meg első magyarországi üzletét a Häagen-Dazs.

Az úgynevezett szuperprémium kategóriába tartozó jégkrémeket forgalmazó márka az amerikai General Mills élelmiszeripari konszern tulajdonában van. A franchise rendszerben működő exkluzív üzletben 24-féle, Magyarországon részben még ismeretlen (pl. makadámia diós) jégkrémet és eredeti amerikai süteményeket kínálnak. A cégnek a tavaly megnyitott kis alapterületű prágai üzlete után ez az első 50 férőhelyes „classic café” kategóriájú fagylaltozója a régióban.

Egy érdekes cikk a FORZADAGRO-ról:
Mint minden jelentős találmány a világon, úgy a poharas jégkrém is magyar feltaláló nevéhez fűződik, az ő tiszteletére keresztelték el a földkerekség legjobb fagyiját Haagen Dazs-ra.
Hogy Harag András neve miként torzult így el az idők során, könnyen megérthetjük, ha végigkövetjük a szabadalmi leírás kalandos útját.

Az eredeti, Budapesten kiállított okirat ugyan még Harag Andrásként tünteti fel a találmány szerzőjét, de ha ellátogatunk a bécsi levéltárba, az Osztrák Szabadalmi Hivatal géppel írott papírján már a rejtélyes “Ha ag And ás” neveolvashatjuk. Ugye nem kell Sherlock Holmes-nak lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk, a korabeli írógépek kiforratlansága folytán következhetett be, hogy egy műszaki hiba miatt kimaradtak az r-ek. És itt kezdődtek a bajok.

Berlinbe ugyanis ez a német fordítás került tovább, és bár itt csak a betűhiányokat korrigálták, de ennek nyomán eltűnt a jele annak, hogy valami félreértés történt; a feltaláló most már “Haag Andás” -ként szerepelt tovább.
A következő hiba akkor keletkezett, mikor a német leírást tovább fordították angolra. Ugyanis a fordító, valamilyen rejtélyes okból úgy gondolta, hogy az Észak-Európában oly gyakori Haagen vezetéknév van összekutyulva, ezért leválasztotta az “Andás”-ról az “an”-t, s midőn hozzácsapta a Haag előtaghoz, a magánhangzót is módosította e-re, így az okirat Londonba már Haagen Dás nevével érkezett.

A gazdasági világválság sok magyar embert sodort messzi vidékekre, a legtöbbjüket Amerikába. Ezért eshetett meg, hogy Washingtonban egy íróasztal mellett ülve pont egy magyar származású hivatalnok kezébe került a szabadalom. Mivel látta, hogy a feltaláló a honfitársa, és mivel nem ismert Dás keresztnevet, rögtön rájött: itt csakis elírás történhetett. A “Dás”-t egyszerűen áthúzta, és tollal kijavította Dezsőre. Az újabb letisztázás során a gépírókisasszony zavarba jött az áthúzásoktól és az ékezetes betűktől, mint a “ő” és az “á”, ezért a számára idegen nevet a végleges változat Haagen Dazs-ként írta le. Végül ez a név vált ismerté világszerte.

Mindenesetre a sztori jó.:-)

És a valós történet:

Reuben Mattus a fagylaltokhoz való különös kötődése ifjúkorából származtatható, amikor is édesanyja jégkrémeit és jégkásáit árusította egy lóhúzta kocsiról, a new yorki-i Bronx utcáin. Reuben már fiatalon fejébe vette, hogy megalkotja a tökéletes fagylaltot, ám ez az álma csak házasemberként valósult meg. Felesége Rose mindenben támogatta, ezáltal jöhetett létre 1961-ben a – ma már világszerte elismert – jégkrém-csoda, a Häagen-Dazs.

Eleinte három ízt gyártottak csupán: csokoládét, vaníliát és kávét. Ám ezek sem készültek akármiből; a csoki Belgiumból, a vanília rudak egyenesen Madagaszkárról származtak. Kizárólag friss tejszínt, fölözött tejet, tojássárgáját és jó minőségű cukrot használnak fel, ezeket párosítják a világ minden sarkából összeválogatott kiváló hozzávalókkal. Ezek után nyilván nem meglepő, hogy a Häagen-Dazs jégkrémekbe nem kerülhet semmilyen mesterséges aroma, vagy tartósítószert sem. Ezen elveikre kínosan ügyelnek, immáron 47 éve.

Reuben lánya, Doris 1976-ban nyitotta meg a legelső Häagen-Dazs boltot, ami azonnal akkora siker lett, hogy további üzletek nyitását eredményezte országszerte. Az idős Mr. Mattus 1983-ban adta el cégét, azóta a jégkrémeik kaphatók a Föld 54 országában, ahol nevük és logójuk összefonódott a világelső szuper-prémium fagylaltjának fogalmával.

A Häagen-Dazs-nál a kezdetektől fogva törekedtek a legtökéletesebb új ízek elérésére, és igyekeztek mindig újat mutatni vásárlóinak. Ezáltal születhettek meg olyan íz-verziók, mint az Strawberry-Cheesecake, a Cappucino-Caramel Truffle, a Mango sorbet, vagy a Japánban hatalmas népszerűségnek örvendő Adzuki babos jégkrém.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007