Keresés a blogon

Ámokfutás a konyhában és a citrusos-oportós fügelekvár whiskyvel

Oct 22nd, 2009 by Ízbolygó | 0

A hétfő még rohangálással telt. As ususal. Bank, ovi, terápia Pöttyömmel, NST, mindezt Solymár-XI ker.-Solymár-Biatorbágy-Budakeszi-Solymár geográfiai viszonylatokban előadva. Pöttyöm persze közben orrfolyós lett, így a hét további része meg is oldódott… Nincs többé rohangálás, itthon vagyunk ketten. Kedden elmentünk a patikába és ellenállhatatlan kényszert éreztem arra is, hogy a zöldségeshez betérjünk. Megraktam a kosarat rendesen. Alig bírtam elvonszolni a kocsiig. Az akciónak köszönhetően a délután folyamán egyrészt egyfolytában főztem, másrészt meg voltam győződve róla, hogy este irány a szülészet, olyan görcsölgetéshúzogatásokban volt részem.

Az éhínség, a három napos ünnep, a kitudjameddignemjövökhaza (még el sem mentem…), a mitiseszekmajdakórházban és a szegényitthonmaradtakneéhezzenek gondolatok a következő dolgokat műveltették velem:
– a fagyból előkerült egy tyúk, amiből lett vagy 15 l leves RENGETEG zöldséggel,
– készült kétféle főzelék viszonylag nagyobb mennyiségben,
– hétfőn Papival érkezett egy rakat füge különböző érési stádiumban, ebből lekvár készült (13 kis üveg),
– jött birs is, ezt némi fügével kombináltam és sajt lett belőle. Szárad. Elég jónak tűnik.

Azt hiszem, a főzőakció végére megnyugodtam. 10-kor meg elaludtam (na ilyenre már hosszú ideje nem volt példa) és reggelig húztam a lóbőrt. Azt hiszem jöhet, aminek jönnie kell!:-)

Ez a lekvár két okból is különleges. Egyrészt IMÁDOM a fügét és a kedd délutánt leszámítva még életemben soha nem sikerült annyit ennem belőle, hogy azt mondjam: elég. Másrészt a maradék még mindig elég sok volt, így jött a lekvár ötlete. Általában a fügelekvárt annyi vízzel teszik fel főni, hogy éppen ellepje a gyümölcsöt. Mivel a füge maga elég édes, gondoltam inkább nem vízzel, hanem szőlőlével főzöm össze.

Hozzávalók:
sok füge (sztem volt vagy 1,2-1,5 kg)
2 narancs facsart leve
2 citrom facsart leve
1 lime facsart leve
30 dkg oportó szőlő leve (leszemeztem, leturmixoltam, szűrőn átnyomtam)
1,5 dl Ballantine’s

A fügét, ahogy írtam a szőlő és a facsart citrusok levével feltettem főni. A whisky a vége felé borult bele, amikor már elég sűrűnek ítéltem az állagát. Sterilizált üvegekbe töltöttem, amiket fejre állítottam egy rövid időre.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007