Keresés a blogon

Aszalt szilvás-mentás kölessel töltött paprika

Nov 30th, 2010 by Ízbolygó | 0

Régebben ódzkodtam a sós-édes párosításoktól, azonban ez megváltozni látszik. Ez is. Egyre bátrabban kísérletezem ilyesmikkel. Mondjuk, az itthoni el/befogadási % még messze esik a 100tól:-) Ez a paprika egy barbecue husi mellé készült. Maga a husi édes-gyömbére-paradicsomos páccal is kezelődött, így e mellé próbáltam ezzel harmonizáló köretet készíteni. De simán el tudom képzelni semleges hús melllé is, amikor a köret kap nagyobb hangsúlyt. A gremolata* meg biglove, joghurttal meg frenetikusjó.

*gremolata: petrezselyem, citromhéj ( pici lé is), fokhagyma alkotja. Az Ossobucco alla milanese befejező fűszere, amit a főzés végén vagy tálaláskor kevernek bele.

Hozzávalók:
15 dkg köles
5 dkg aszalt szilva
3 dl csirkealaplé
1 ek méz
4 gerezd fokhagyma
2 citrom héja és leve
1 csokor menta
1 csokor petrezselyem
3 dl görög joghurt
3 paradicsom
6 kaliforniai paprika
olívaolaj

frissen őrölt bors

A citromok héját lereszelem. Az alaplében megfőzöm a kölest, ha megfőtt, hozzákeverem az apróra vágott aszalt szilvát, a mézet, a citrom levét, az apróra vágott mentát.
A gremolátához a petrezselymet finomra vágom, a fokhagymát szintén és összekeverem, majd kevés olívaolajjal összeturmixolom. Ízre olyan intenzív, hogy sózni-borsozni nem kell. A joghurthoz keverem a felét, a másik felét pedig a köleshez. A kölest ízlés szerint sózom-borsozom ill. hozzákeverem az apróra vágott paradicsomot.
A paprikákat félbevágom, kiszedem a magházat és megtöltöm a köleses keverékkel. Tűzálló tálba pakolom a megtöltött paprikákat, meglocsolom olívaolajjal és 200 fokon megsütöm. Ez nagyjából 40 perc. A paprika finom krémesre sül, benne a köles viszont nem szárad ki, hiszen a paradicsom víztartalma megvédi ettől. A gremolátás joghurtot kevés olajjal keverem, majd a paprikát ezzel nyakon öntve tálalom. Önmagában is finom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007