Keresés a blogon

Be-főztem 3. – Sárgabarack ismét

Jul 22nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Még egyszer nekifutottam és próbálgattam, mi is áll jól a sárgabaracknak…

A sárgabarack egyébként igazán különleges gyümölcsünk. Vitaminjai és ásványi anyagai miatt egyre több felhasználási módját alkalmazzák a szépség és az egészség ápolása, megóvása érdekében. A gyümölccsel betegségeket előzhetünk meg, erősíthetjük szervezetünket, széppé tehetjük bőrünket, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a mézédes gyümölcs zamatát: tehetjük ezt bátran, mert a sárgabarack ráadásul nagyon csekély energiaértékű. A gyümölcs húsa és magja egyaránt értékes, szépítő, betegségmegelőző hatása egyszerűen kihasználható. A sárgabarack titka a magas vitamin- és ásványianyag-tartalomban rejlik. Rostos húsában kiemelkedően sok A-, C-, B1-, B2- vitamin található. Emellett kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban is bővelkedik.

És miért hasznos a szervezetünknek a sárgabarack?
Napi 2-3 szem sárgabarack fogyasztása már fedezi szervezetünk A vitamin igényét. A természetes A vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez, regenerálódásához, valamint a jó látáshoz. Az A vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság, amikor a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha a szükséges retinol nincs jelen.

A béta karotin tartalom erősíti az immunrendszert, segíti a szép barnulást, és a már elért barna bőr megőrzését. Mivel a karotinoidok antioxidánsként viselkednek, csökkentik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Fogyasztásával sokat tehetünk a korai bőröregedés ellen. A gyümölcs jellegzetes, narancssárga színét is a benne található béta karotin adja.

További gyógyhatásai
– optimalizálja az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet
– segít máj- és emésztőszervi leterhelés esetén
– természetes segítség érrendszeri problémákra
– fokozza a vérképzést
– csökkenti az asztmatikus panaszokat

Mandulás-sherrys sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
2,5 kg sárgabarack
2 zacskó Dzsemfix 3:1
30 dkg cukor
10 dkg mandulatüske
1,5 tk fahéj
1 tk szerecsendió
1,5 dl sherry

A barackokat megmosom (a bőrüket NEM hűzom le), kimagozom, vaslábasba teszem és botmixeremmel a felét leturmixolom. Ráöntöm a cukrot, a Dzsemfixet és alágyújtok. Közben hozzáadom a fahéjat, sherryt, mandulát, szerecsendiót. Felforralom, kevergetve 3 percig nagy lángon rotyogtatom, majd sterilizált üvegekbe merem, azokat lezárás után fél órára fejre állítom.

Csokoládés sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
2 kg sárgabarack
1,5 zacskó Dzsemfix 3:1
20 dkg cukor
2 tk mézeskalács fűszer
1 dl Malaga bor
reszelt 70%os Lindt csoki

Az eljárás ugyanaz mint fentebb, leszámítva, hogy a reszelt csokit a legvégén, amikor már üvegekbe töltöttem, keverem bele a lekvárba.

Az okosság a wellnesscsodak.hu-ról származnak.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007