Keresés a blogon

Be-főztem

Jul 14th, 2008 by Ízbolygó | 0

Igazán nem lehet ránk ragasztani a “nagy lekvárfaló família” címet. Nem tudom évente mennyi lekvár fogy el, de 10 üvegcsénél biztosan nem több. És ezek méreteiket tekintve tényleg a kisebb fajták. Idén azonban kaptam 6 kg málnát és a veremben várta jobb sorsát 3 kg sárgabarack is, amikkel sietve tenni kellett valamit. Tavaly a málna egészben vagy turmixolva került a fagyasztó fogságába, idén azonban késztetést éreztem arra, hogy lekvárt főzzek. Persze nem azt a fajtát, amit órákig kell kevergetni és a tengernyi cukortól ragad a konyha, hanem a (számomra mindenképpen) újvonalas dzsemek előállítása lebegett a szemem előtt. Tavaly és ez év elején is többször készítettem fagyott gyümölcsből mézzel lekvárt, ami igen intenzív ízű, jó állagú lekvárt eredményezett, azonban kizárólag fogyasztási mennyiségben mertem előállítani, ugyanis tartósító nélkül nem bírt elállni még hűtőben sem. És bár az a fajta sokkal egészségesebb, mint a most következőek, mégis örültem annak, hogy nem csak a fagyasztott gyümölcs tölti majd meg a jégszekrényt, ill. lényegesebben kevesebb cukor került felhasználásra az előírtnál. Remélem, ez utóbbi nem változtatja meg nagyban az eltarthatóságot.

Egy üvegnyi málna-barack dzsem pedig Steviával készült. Ez utóbbi még csak tesztelés alatt van, de mindenképpen érdemesnek tartom, hogy szóljak róla pár szót. Már csak azért is, mert a cukorral ellentétben ezt csak a legvégén szabad a lekvárhoz adni, mivel a magas hőfok rontja az édesítő hatást. A steviát leginkább Dél-Amerikában és Ázsiában termesztik, sőt, évszázadok óta értékes gyógynövényként tartják számon. Japánban (Európával ellentétben) már nem aszpartammal, hanem steviával készítik a diétás üdítőitalokat. Hazánkban még kevésbé ismert (és elismert) növény, azonban kivonata por, szirup és tabletta formájában is beszerezhető.
A cukrot remekül helyettesíti, hiszen ízanyaga főzés és sütés mellett is megmarad, ugyanakkor nem vezet elhízáshoz, nem okoz fogszuvasodás, s bármilyen diéta mellett nyugodt szívvel alkalmazható.

Egészségügyi hatásai:
Javítja az emésztést
Csökkenti a magas vérnyomást
Gyulladás csökkentő hatású
Csökkenti a gyomorsavat
Antibakteriális hatása miatt megelőzi a fogszuvasodást

Előnye:
Nem tartalmaz kalóriát
Nem tartalmaz szénhidrátot, így bárki fogyaszthatja
Nincsenek mellékhatásai
Jóval kisebb mennyiség is nagyobb édesítő hatást ér el

És akkor íme, mik is készültek:

Málna dzsem:
Málnából kétféle készült. Az elsőnél még úgy gondoltam, mit nekem a passzírozás, mag nélküli málna dzsemem lesz. Lett is két üvegcsével és egy rakat plusz melóval. Aztán feladtam…:-) és házasítottam barackkal.

Hozzávalók:
2 kg málna leturmixolva
1 dl sherry
15 dkg nádcukor
1,5 tasak Dzsemfix 3:1

Málnát megmosom, leturmixolom. A cukorral és a Dzsemfix-szel felfőzöm, majd 2-3 perc zubogva forrás után lecsukom, hozzáadom a sherryt és forró vízben kifőzött üvegekbe adagolom. Az üvegeket ha telemertem és lezártam negyed óráig fejre állítva tárolom.

Málna-barack dzsem
1,5 kg málna leturmixolva
6 szem őszibarack hámozva, magozva
15 dkg nádcukor
1,5 dl tokaji aszú
2 tasak Dzsemfix 3:1

Málnát, barackot megmosom. A barackot meghámozom és nagyobb darabokra vágom, a málnát turmixolom. A barackot a málnával, a cukorral és a Dzsmefix-szel felfőzöm, majd 2-3 percig zubogtatom. Ekkor adom hozzá az aszút. Üvegekbe töltöm, amiket aztán negyed órán át fejre állítva tárolok.

Sárgabarack dzsem fehér csokival és rummal

Hozzávalók:
3 kg sárgabarack (magozva, bontva)
30 dkg zselírozó cukor
2,5 cs Dzsemfix 3:1
2 ek mangós balzsamecet
2 tk fahéj
1,5 dl Bacardi rum
10 dkg fehér csoki

A barackot megmosom, félbevágom és kimagozom. Vaslábasba teszem és botmixerrel 3-4-et belekeverek, hogy az 1/3-a pépessé váljon. A cukrot és a Dzsemfixet hozzáadom és felfőzöm. Ekkor keverem bele a fahéjat, mangós balzsamecetet és a rumot. Amikor 2-3 perc alatt megrottyant, üvegekbe töltöm, amikbe keverek apróra vágott ehér csokit is. Az üvegeket megtöltés után negyed órára fejre állítom.

A hétvégén újabb barack szállítmány érkezett, úgyhogy tovább kísérletezek….

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007