Keresés a blogon

Burgonyakrémleves vajon pirított petrezselymes gombával

Oct 15th, 2009 by Ízbolygó | 0

Szeretek felfigyelni arra, ha a család (szélesebb körben) valamely tagja ízlésformálódáson (fejlődésen) megy keresztül. Mostanában azon kapom magam, hogy a 8 együtt töltött év után, a család feje, alakul. Mindenféle erre utaló jelek vannak… Először is kezdi megkedvelni a kaprot. A tökfőzeléket (amit korábban messze elkerült) már saját maga kéri. Vagy itt vannak a krémlevesek. Azokra is rákapott. Még nem tudom eldönteni, hogy csak azért, mert rájött, esélye sincs másra vagy valóban ízlenek neki. De azért titkon remélem, inkább az utóbbi.

Még a hétvégén készült ez a krémleves, üdvözölve a hideget és az esőt. Ahogy elnézem, lassan a frissen beköszöntött tél első levese is lehet. Ma ugyanis HÓ hullott. Az ősz meg megint elmaradt… Nem hinném, hogy az érdeklődés hiányában.:-(

Hozzávalók:
5 nagyobb szem burgonya
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
25 dkg csiperke
vaj
olívaolaj

frissen őrölt bors
1 citrom leve
1 doboz creme fraiche

A burgonyákat megpucolom, felkockázom. A hagymát felkarikázom és kevés olívaolajon megfonnyasztom. A burgonyakockákkal összeforgatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom és a burgonyát puhára főzöm benne. A gombákat nem túl vékony szeletekre vágom. 10 dkg vajat felolvasztok, hozzálöttyintek nagyjából 3-4 eknyi olívaolajat, majd néha megkeverve pirosasra párolom/sütöm. A végén gazdagon megszórom petrezselyemmel. A burgonya ha megfőtt, botmixerrel homogenizálom, majd mehet bele a creme fraiche, a citrom leve ill. ha szükséges még sózom, borsozom. A krémlevest tálkákba szedem, a közepére halmozom a petrezselymes gombát és megcsodálom. Aztán meg jól összekeverem és megeszem.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007