Keresés a blogon

Camembert sütve szőlős salátával

Oct 14th, 2009 by Ízbolygó | 0

Jelentem: még 2in1. Jöhetnek a frontok, zuhanhat a hőmérséklet, csapkodhatja a szél és az eső a spalettákat, a Jövevény tudja a dolgát és nem kapkod. Hanem kapaszkodik. Most már a cél a 23-a.  A március 15-ös forradalmi gyermekünk mellé érkezne egy másik:-) És különben is, sajnos úgy alakult, hogy még ezen a héten sem a pocak simogatásával és alvással töltöm az időt. Ez persze abból a szempontból jó, hogy nincs idő túlagyalni a dolgokat, parázni, meg ilyenek. Csütörtökön az Elmű jóvoltából ráadásul még ovi sincs, úgyhogy aznap Pöttyel “csajos nap”-unk lesz. A csajos napokon nem kell oviba mennie, jövünk-megyünk együtt, délután együtt alszunk, meg ilyesmi. Imádja a csajos napokat, pedig eddig talán ha 3-4 volt. Most csütörtökön pedig barátnős-csajos nap lesz. Ez pedig már verhetetlen programnak számít. Barátnőkkel kiegészülve ütjük el a délelőttöt:-) Nem ronthatom el fáradtságra való hivatkozással vagy szüléssel…:-) Aztán meg ugye moziba is “kell” mennem még egyszer. Vasárnaptól azonban már jó vagyok.:-)
Addig is meg kaják. Camembert, alma és szőlő. Mindez sütve…. Ütős. A lehetőségek tárháza sajt-gyümölcs témában amúgy is igen bőséges és amíg szőlő is kapható, vétek volna nem megemlékezni erről a finomságról.

A camembert világszerte ismert, a legtöbbet koppintott sajt. Eredetileg Franciaországból származik és a fehérpenészes lágysajtok családjába tartozik. Eredetileg nyers tehéntejből készül, de manapság sok helyen pasztörizált tejből készítik. Zsírtartalma 45-50%, fehér nemespenész borítja kívülről.
A camembert remek sütve. Kevés olívaolaj, fehérbor, fűszerek és egy kis alufólia és nagyjából negyed óra múlva boldogan tunkolhatjuk kenyerünkkel a megsült, folyós sajtot. Ez a mostani verzió éppen csak egy kicsi bonyolultabb, azonban a szőlővel és a salátával komoly előétellé (fogyókúrázóknak főétel! És tunkolni sem ér!) avandzsál.

Hozzávalók (4 fő):
4 camembert
2 alma
1 nagy fürt rosso szőlő
1 nagy fürt fehér nagy szemű, magnélküli szőlő
madársaláta

frissen őrölt bors
vaj
olívaolaj
balzsamecet
pici méz
1 hosszú ág rozmaring

Az almák magházát magházkiszúróval kiszedem, vagy félbevágom az almákat, kiszedem a magházat és vékonyan felszeletelem. Kis szufléformákat kivajazok, majd mindegyikbe 3-3 almakarikát teszek. Mézzel picit megcsorgatom. 200 fokos sütőben grillezem az almákat. Ha a méz karamellizálódott az almán, mindegyikre teszek egy kis ág (3-4 cm hosszú) rozmaringot, majd sózom, borsozom és ráültetetem a sajtot. További 20 percig légkeverésen sütöm.

Közben összeállítom a salátát. A szőlőt megmosom, a szemeket félbevágom, ha szükséges kimagozom. 5 ek olívaolajat összekeverek 2 ek balzsamecettel, majd a madársalátát és a szőlőt az öntettel összekeverem, sózom, borsozom.
Az előételes tányérra borítom a megsült sajtokat, így rákerül az alma is, majd a szőlős salátát mellé halmozom.

Még egy kis kenyér és kész is a legjobb őszi előétel!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007