Keresés a blogon

Citromtorta nektarinnal
Hermé Úr, erre tessék!

Jul 10th, 2008 by Ízbolygó | 0

Most, hogy megtaláltam az eddigi legjobb és legfinomabb citromtorta receptjét Hermé és a Szakácsok könyve jóvoltából, éppen ideje volt, hogy kicsit igazítsak rajta. A saját szájízem szerint. Mert ugye a múltkori, a cukor menniységének csökkentése ellenére édes volt ill. a krémben lévő 30 dkg vaj azért érezhető volt. A korábbi tapasztalatokat hasznosítva a cukormennyiségből tovább faragtam ill. a vajból is kevesebbet használtam. És hogy az íze komplexebb legyen, belekerült a nektarin, ami olyannyira jó döntés volt, hogy szezonban biztosan így készítem majd. Könnyedebb, pikánsabb lett a krém, nem volt olyan húzós, mint Hermé úré.

Hozzávalók:
a múltkori omlós tésztából 3 adag készült, most a másodikat használtam fel
Krém
3 (bio)citrom
10 dkg cukor
4 tojás
0,8 dl citromlé (frissen facsarva)
1,2 dl nektarinlé (nektrarint leturmixolom, majd leszűröm)
20 dkg vaj

Egy fém keverőtálba reszelem a bio citromok héját, majd hozzáadom a cukrot és a kezemmel összekeverem. Hozzáadom a tojásokat és a citrom és nektarin leveket. A tálat gyöngyöző víz fölé állítom és habverővel addig keverem, míg be nem sűrűsödik a krém. Olyan lesz, mint egy sűrű puding. Akkor jó, ha sűrű és aktívan gőzöl, ergo meleg is. (aki hőmérőzik: 82-83 fokos a massza)
Eztán a krémet elkezdjük hűteni. Néha-néha kevertem rajta egyet. Amikor már langyosra hűlt (hőmérős barátaim: 60 fok) a hideg felkockázott vajdarabokat egyesével hozzáadom és botmixerrel homogenizálom. Itt nem érdemes kapkodni! Ha nem hűl vissza rendesen, szétesik a krém. Szóval inkább hűvösebb legyen (de nem hideg!), mintsem újra neki kelljen futni előről! Ha a vaj elfogyott, a bormixerrel még 5 percig habosítom. Majd hagyom kihűlni. A kihűlt krémmel megtöltöm a tészta formát és kihűtöm a tortát.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007