Keresés a blogon

Grillköretek 4:
Raita és sült cékla

Jul 10th, 2008 by Ízbolygó | 0

Az uborkából nem csak tejfölös uborkasalátát vagy görög módra tzatzikit lehet készíteni, hanem ez utóbbi oldalági rokonát, a RAITÁT is. A raita az indiai konyha egyik klasszikusa. Könnyű, joghurtos mártás, ami készülhet paradicsomból is. Ami leginkább megkülönbözteti a görög rokonától, az az őrölt római kömény. Ez nem igazán kompatibilis az itthon használt fűszerköménnyel, ami egyébként az ánizs rokona!

A római kömény enyhébb ízű, mint a fűszerkömény, bár mag alapján nem is olyan könnyű megkülönböztetni. Ha az egész növényt látjuk, már egyszerűbb a dolog, mert a levele a kaporéhoz hasonlít – már csak azt kell tudnunk, hogy milyen a kapor levele. Nálunk nem szeret élni, ezért a felismeréséhez inkább olvasástudásra van szükség a fűszerpolc előtt. Kedvelt keleti fűszer, Indiában a currypor egyik alkotórésze. Európában savanyúság, likőr ízesítésére használják. Gyógyhatása hasonló a fűszerköményéhez, emésztést serkentő, szélhajtó, illóolaja kötőszöveti gyulladásra jó bedörzsölve, sőt parfümben is használják a virágillatok kiemelésére.

Hozzávalók:
8 uborka
1 tk só
3 dl zsíros natúr joghurt
1 tk római kömény
csipet porcukor
1,5 ek menta
(1,5 ek koriander – ez most nem volt itthon)

Az uborkákat meghámozom, lereszelem a tökgyalun és besózom. Hagyom állni 1 óráz. Utána alaposan kinyomkodom, majd a mozsárban finomra tört római köménnyel, mentával, porcukorral ésnatúr joghurttal ízesítem.

Apukám (az uborka mellett) megdobott pár céklával is. Ezek nem tudom, milyen fajták, de alakjuk nem a hagyományos gömb alak, hanem inkább a répára hajaznak és hosszúkásak. Kerülgettem őket, mi legyen velük ebben a hőségben. Aztán végül a grillrácson végezték és milyen jó lett nekik. Meg nekünk is!

Hozzávalók:
4 cékla (hosszúkás)
fokhagymás vaj
grill alufólia
Halen Môn Welsh Oak só

A céklákat bekenem a fokhagymás vajjal, grill fóliába csomagolom, majd a grillrácsra teszem. Ha megpuhultak, kicsomagolom, meghámozom, majd a sóval meghintve tálalom.

Télen kecskesajttal készítettem.

Raita receptje a Szakácsok könyvéből származik.
Az okosság a római köményről pedig innen.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007