Keresés a blogon

Crème brûlèe

Jan 30th, 2008 by Ízbolygó | 0

Egyik kedvenc desszertem. Nem is értem, eddig miért nem került fel ide… Kétféleképpen szoktam készíteni attól függően, hogy éppen mennyi időm van. Szombat este nem sok volt, így az expressz verzió jöhetett már csak számításba. Aztán kiderült, hogy nincs elég tojásom, úgyhogy a végeredmény egy hangyányival folyékonyabb lett, mint szokott, de alapesetben sem olyan pudinszerű, inkább sűrű, folyós. Leírom az időigényesebbet is, jó, ha egy helyen vannak.

Az expressz

Hozzávalók:
6 dl tejszín
1 vaníliarúd
8 tojássárgája
3 ek porcukor
barna cukor a karamellizáláshoz

A szuflétálat vagy tálkákat beteszem a fagyasztóba. A tejszínt a felhasított vaníliarúddal forráspontog melegítem, közben a tojások sárgáját a porcukorral nagyjából 2 perc alatt krémes, habosra keverem. A tejszínt a felvert sárgájához adom úgy, hogy közben folyamatosan keverem. A tejszínes cuccot visszaöntöm a lábasba, majd kis láng fölött lassan, nehogy a tojás kicsapódjon (ez akkor következik be, ha felforr!), besűrítem. Ez kb. 10 perc alatt össze is jön, hacsak a láng nem túl kicsi. Ezt követően a szufléstálba/tálkákba öntöm, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Aztán irány a hűtő, nem válik kárára, ha egy éjszakán át ott pihenhet. Másnap barna cukorral megszórom a tetejét és karamellizáló pisztollyal ráolvasztotm a cukrot. És most jön a pillanat, amit imádok! A hangot, ahogy a kanál áttöri a karamellréteget és belecsusszan a sűrű, vaníliakrémbe. Hmmm…

Az időigényesebb

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
4 tojássárgája
6dkg cukor
4 púpos tk barna cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
barna cukor a karamellizáláshoz

Az első lépések megegyeznek a fent leírtakkal. A különbség abban áll, hogy a meglehetősen folyékony állagú krémet szuflétálba/tálkákába öntöm, a tálkákat egy magasabb falú tepsibe teszem, a tepsit a tálkák feléig felöntöm forróvízzel. 150 ºC-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap barna cukor+ karamellizáló pisztoly=karamellpáncél.

Libamáj crème brûlèe
Kókuszos crème brûlèe málnavelővel

Az expressz Nigellától származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007