Keresés a blogon

Csirke zöldfűszeres kéregben és olíva- és kapribogyós ratatouille

Mar 31st, 2009 by Ízbolygó | 0

Két évvel ezelőtt aratott a mozikban a L’ecsó (Ratatouille) c. animációs film és sokan talán éppen onnan ismeri ezt a francia, egészen pontosan provence-i egytálételt. Szokás francia lecsóként is emlegetni. Alapanyagai közé tartozik a padlizsán, a cukkini, a póré vagy újhagyma, a tájegységre jellemző zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, kapor, stb.), a zellerszár, a paradicsom. Néha tesznek bele paprikát is, de ez csak harmadrendű alkotórész, a bázist a padlizsán és a cukkini, valamint a hagyma adja. Elkészítésekor egy dologra érdemes figyelni, a különböző készítési időkre. A padlizsánnak hosszabb időre van szüksége, a cukkinit, a paradicsomot pedig csak a vége felé szabad beletenni! Tovább bolondítható olívabogyóval, kapribogyóval vagy akár aszalt paradicsommal.

A csirke kérge is a Provence-ban használatos zöldfűszerekből áll (bazsalikomot, kakukkfű, petrezselyem, zsálya), így harmonikus egységet képez a körettel.

Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé

frissen őrölt bors
Kéreg:
1-1 csokor bazsalikom, zsálya, kakukkfű, petrezselyem apróra vágva, majd kevés olívaolajjal leturmixolva
zsemlemorzsa
8 dkg puha vaj
fél citrom reszelt héja

frissen őrölt bors

Ratatouille
3 padlizsán
1 csokor szárzeller
2 póréhagyma
2 cukkini
8 koktéparadicsom
3 ek felkarikázott, mag nélküli olívabogyó
2 ek kapribogyó
3 ek felcsíkozott aszalt paradicsom
2 dl fehérbor

frissen őrölt bors

A kéreg elkészítéséhez a zöldfűszereket finomra vágom, majd kevés olívaolajjal leturmixolom. Összekeverem a szobahőmérsékletű vajjal és a citromhéjjal, majd a masszát zsemlemorzsával rögzítem, sózom, borsozom, majd sütőpapírra simítom. A sütőpapírt félbehajtom és a kezemmel vékonyra simogatom a masszát, majd hűtőben kihűtöm.
A csirkét szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kevés olívaolajon mindkét oldalát kifehérítem, majd sütőtálba teszem a szeleteket. A hűtőből előveszem a „kérget” és akkora darabokra tördelem, mint a csirkeszeletek. 180 fokon 20 perc alatt pirosasra sütöm.

A ratataouille elkészítése:
A pórét és a szárzellert vékonyan felkarikázom, majd olívaolajon üvegesre párolom. Közben a padlizsánt felkockázom és amikor a hagyma/szárzeller üveges, hozzáadom a padlizsánt is. Közepes lángon, lassan megpárolom, majd belekeverem a felkockázott cukkinit, a félbevágott koktélparadicsomot, a felcsíkozott aszalt paradicsomot, a kapribogyót és a felkarikázott olívabogyót is. Aláöntöm a bort, sózom, borsozom és közepes lángon puhára párolom.

Christine Chapot receptje.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007