Keresés a blogon

Csokimousse-csillagánizs torony

Jan 7th, 2011 by Ízbolygó | 0

Tavaly kezdődött. A Sok kicsivel. Barátnőm B nyert és két közös barátunk E és B2 “megsértődött” azon, hogy B nem őket hozta el a nyeremény-vacsira. A sértődésből az lett, hogy B bevállalta főz nekik vígaszvacsit. Bt nem konyhai munkásságáért szeretjük. Még. Még nem:-) Engem is meghívtak, hogy nekem is jó legyen. És aztán még hozzánk csapódott E2. 4 nő 1 pasi. Az élet más-más területéről. És azóta mindigmásfőz. De nem is igazán a főzésről és az evésről szól a történet. Hanem arról, hogy 1-1,5 havonta összeülünk, eszünk-iszunk-dumálunk és sokatsokat, SOKAT nevetünk. Tegnap is ilyen volt, most mexikóit ettünk (B2 előadásában), vörösbor és tequila is akadt. És a hangulat! Isteni volt! Ezekben az alkalmakban az (is) a jó, hogy áthatja a következő napomat is vidámsággal. Teszek-veszek és egyszer csak eszembe jut egy poén, simán nevetgélek rajta… Ma egy ilyen más-nap van. Mosolygós:-)

És mindennek SEMMI köze a desszerthez, amit a poszt címe beharangoz. Ez a Szenteste SZTÁRJA volt. Pöttyöm habzsolta befelé és mindhárman nagyon elégedettek voltunk a végeredménnyel. Finoman csillagánizsos és a csokimousse hőkezelt tojáshabbal készült! És naná, hogy így is jó:)

Hozzávalók:
Mandulás piskóta
75 g marcipán
25 g mandulaliszt
2×5 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 tojás
4 fehérje
65 g liszt
6 desszertgyűrű

A marcipánt a mandulaliszttel és 5 dkg porcukorral krémesre keverem. A 2 tojássárgát és az egy tojást hozzáadom és sűrű krémmé keverem. A fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verem. A hab 1/3át a mandulás masszába keverem, majd a maradékot lazán, elnagyolt mozdulatokkal, hogy a habot nem törjem agyon, hozzáadom. Rászórom a lisztet, majd összekeverem azzal is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenem a masszát (egyenletesen!) és 190 fokon 8 percig sütöm. Szép aranysárga színe lesz és az íze már önmagában is remek!

Csokimousse
1 tojás
35 g cukor
80 g 75% étcsoki
120 g tejszín felverve

A tojást a cukorral vízfürdő felett habos-krémesre verem, közben a csokit felolvasztom. Az olvadt csokit a felevert tojáshabbal, majd a tejszínnel összekeverem. Habzsákba töltöm a krémet és hűtőbe teszem.

Csillagánizs szirup
80 ml víz
45 g cukor
2 csillagánizs mozsárban kissé megtörve
10 ml narancslé

A szirup összetevőit felfőzöm, majd rotyogtatom nagyjából 10 percig. A végeredmény kenhető, sűrű, szirup legyen.

Krém
100 g tejszín
100 g tej
2 csillagánizs
2 tojássárgája
25 g cukor
3 zselatinlap
210 g tejszín

A tejet, tejszínt, csillagánizst felforralom, majd a lángról félrehúzva 10 percig pihentetem. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom (folyamatos keverés közben) a tejes keveréket csillagánizs nélkül természetesen! Majd láng fölött besűrítem. Hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverem a krémben. Szitán átszűröm a keveréket. A tejszínt felverem és a kézmelegre hűlt krémhez keverem.

Összeállítás: a desszertgyűrűvel a tésztából karikákat szúrok ki, összesen 12-t. A desszertgyűrű oldalát belülről sütőpapír csíkkal kibélelem, kicsit lógjon ki a tetején. Egy kiszúrt tésztakarikát nyomok az aljára. Ezt megkenem csillagánizs sziruppal, krémet kenek rá, majd ismét egy tésztakarika, sziruppal megken, krémmel befed. Hűtőben pár órát hűtöm.

Tálalás: A desszertgyűrűt lehúzom a sütiről, majd letekerem róla a sütőpapírt. A tetejére a habzsákból csokimousset nyomok.

Csokimousse-ok másként:
Alap csokimousse,
Málnával…,
Kétborsos fehércsoki mousse eperrel,
Csokimousse és parfe megint másként,
Mákos fehércsoki mousse forró konyakos meggyel

essen und trinken Special

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007