Keresés a blogon

Rillette, idén libából

Jan 10th, 2011 by Ízbolygó | 0

Karácsonykor minden évben készül valamilyen ütős húsleves. Gyöngytyúk, kakas, fácán, legutóbb liba. A főtt hússal megint ment a szokásos macera. Igazából senki sem tolong érte, Papi evett belőle 1x, aztán tettük ide-oda. Mivel nagy mennyiségben állt rendelkezésre, lett belőle húskrém avagy rillette. Aki most felszisszen, hogy ez nem feltétlenül autentik, annak egyrészt igaza van, másrészt meg így is tökéletesen működött. A rillette elvileg konfitált/sült húsból készülne, ha nem állna hegyekben a húslevesben főtt hús… Amúgy a rillette/húskrém vagy májkrém gyártásban is az a legtutibb, hogy kismillió-féleképpen variálható. Szóval nem kell leragadni ennél a megoldásnál, bár kétségtelen, igen jól sikerült, lehet próbálkozni bátran ízvilágunknak és a kamra tartalmának megfelelően!

Egy dolog azonban tény: a főtt hús nem annyira gazdag ízekben, hiszen a nagy része belefőtt a levesünkbe, így bátrabban lehet fűszerezni. A citrusos vonal (citromhéj-kaprigyümölcs-aszalt paradicsom) nekünk kifejezetten bejött Összeállítás után érdemes érlelni pár napot, így sokkal komplexebb lesz az élmény.

Tavaly kacsából készítettem, az is jó volt!

Hozzávalók (az arányok hozzávetőlegesek!):
főtt libahús
dijoni magos mustár
1 finomra vágott salotta
4 gerezd fokhagyma konfit
1 citrom héja
aszalt paradicsom
kaprigyümölcs
majonéz
fél citrom leve
libazsír

frissen őrölt tarka és hosszú bors

A húst le kell szedegetni a csontokról, ez kissé szívás-munka, de delegálható. Aztán leturmixolom a 3/4ét, de maradjon benne rusztikusabb, darabosabb rész is. Az aszalt paradicsomot apróra vágom, a kaprigyümölcsöt is és mindent a húshoz adok. Kóstolgatom, ízlelgetem, a végén libazsírral összekeverem/lazítom. Aztán üvegekbe töltöm és beteszem a hűtőbe. Pirítóssal magában vagy még hagymával lehet tolni.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007