Keresés a blogon

Mézes madeleine túrófagyival

Jan 11th, 2011 by Ízbolygó | 0

Élelmes fészbúkkerek! Ha hasonlóságot véltek felfedezni a szombati fb-bejegyzés és a mai poszt között, az nem a véletlen műve. A történet egy egyszerű újságlapozgatással kezdődött. És nem is tudom, mi fogott meg a képben, mert éppen nem volt nagy durranás. A képen szereplő madeleine ráadásul kicsit égett is volt, de mindenesetre az akkor, ott, nekem megtetszett. Volt már korai élményem is: anno 2008ban már nekifutottam a madeleine készítésnek és valami frenetikus cuccra számítottam. De nem volt az. Piskóta jellegű süti volt, a piskóta meg nálam nem hódít. Most mégis ezt választottam a szombat esti, könnyed, fiatalos hangulatú vendégséghez, aminek végén angyallá váltunk. Nem szívtunk, nyugi. Fát bontottunk.

Hozzávalók:
Madeleine
15 dkg porcukor
6 dkg liszt
6 dkg őrölt mandula
csipet só
5 tojásfehérje lazán felverve
2 ek akác méz
15 dkg barnított vaj

Túrófagyi
20 dkg túró
8-10 dkg tejszín
6 dkg akácméz
reszelt citrom/narancs héj a tálaláshoz

A fagyival indítunk! A túrót a tejszínnel botmixerrel krémesítem, majd a mézzel édesítem. Jól záródó műanyag edényben mehet a fagyasztóba. Óránként keverjük át a mixerrel.

A sütihez a porcukrot és a lisztet szitáljuk össze, keverjük bele a mandulát. Barnított vajat úgy készítünk, hogy 20 dkg vajat felteszünk olvadni, majd forrás után, addig melegítjük közepes lángon, míg karamellizálódni nem kezdenek benne a tejdarabkák. Ha szép borostyánszínű, készen is van. Leszűrjük, 15 dkgnyi lesz, ha a vajatokban éppen ilyen mennyiségben tartalmazott savót. A lisztes keverékhez keverem a barnított vajat és a mézet. A fehérjéket csipet sóval félkemény habbá verem és ezt is óvatosan a masszához adom. 1 órát pihentetem, majd madeleine formában kisütöm 170 fokon 20-25 perc alatt. Karamell színe legyen, akkor jó. Az ízében finoman jön a barna vaj karamelles íze és a méz.

Tálalás: tányérra teszek személyenként 2-3 madeleinet és mellé egy kis pohárkába egy gombóc fagyit. Meg lehet csorgatni mézzel még a fagyit is, de nekem inkább egy kis reszelt citrom/narancs héj kellett hozzá. Úgy frenetik!

Recept: Der Feinschmecker 2011. Jan.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007