Csokis kuszkusztorta
Még mindig foglalkoztat a kuszkusz desszertként történő felhasználása… Készült már belőle fahéjas kuszkusz mézzel és aszalt barackkal ill. jeruzsálemi túrótorta is, de további lépések nem történtek. Egy tavalyi Fakanál magazinban azonban megláttam ezt a csokisat. A tettek mezejére léptem. Csavartam az eredeti recepten, de még így is kicsit tömény maradt. Nagymamám “fújtósnak” hívná… Hogy mentsem a menthetőt, zöldborsos-sherrys eperlekvárral (erről külön postban írnék) kombináltam. Így már rögtön jobban csúszott!
Hozzávalók:
30 dkg kuszkusz
4,5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 dkg cukor
csipet só
5 dkg vaj
1 lime héja ill. leve
15 dkg Lindt 70%os étcsoki
15 dkg cantuccini
4 tojás + 2 fehérje
Talapzat
15 dkg Hobbits keksz
7-8 dkg olvasztott vaj
A tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal felforralom, majd félrehúzom a lángról, beleöntöm a kuszkuszt és csipet sót szórok rá. Addig békén hagyom, amgí fel nem szívja a tejet, akkor kiveszem a vaníliarudat, kiszedem a magokat és a kuszkusszal csomómentesre keverem. Hozzáadom az 5 dkg vajat, a lime reszelt héját/levét, a 4 tojás sárgáját (egyesével és mindig jól elkeverve). Közben a csokit felolvasztom és a fehérjékből kemény habot verek. A csokihoz kanalanként hozzáadom a felvert habot és elkeverem. Ha minden hab belekerült az olvadt csokiba, a csokis masszát a kuszkuszhoz adom. A cantuccinit összetöröm és szintén a masszához keverem. A Hobbits kekszet felaprítom a turmixommal és az olvasztott vajjal egyneműsítem. Egy kapcsos forma aljára egyengetem a kekszet, rákenem a “kuszkuszkrémet” ás 170 fokon 30 percig sütöm.
7-8 dkg olvasztott vaj
Legközelebb simán hűtőbe tolom és úgy próbálom ki! És megérne egy misét fehér csokival is, bár akkor a cukrot kihagynám.
Vanília fagyival vagy pikáns dzsemmel nagyon finom, önmagában ahogy fentebb írtam, kicsit fújtós.
És hogy mi az a kuszkusz? Itt olvasható.
Fakanál 2007/3