Keresés a blogon

Tojás a paradicsomban

Jun 17th, 2008 by Ízbolygó | 0

Azzal kezdeném, hogy ez egy rém egyszerű kaja. S mint olya sok esetben, ponz az egyszerűsége gyönyörködtet. Sajnos, nem nekem jutott eszembe, de ez mit sem von le az élvezeti értékéből. Rendkívül ötletes, könnyen lekészíthető, mégis, akár a Kreatív kaméleon vagy akár a mostani Multikulti piknik VKF! fordulón is megállta volna a helyét.
A paradicsom egyébként is a nyár sztárja, nálunk. Hihetetlen mennyiségek fogynak belőle. Mozzarellával, főzve, sütve, egyfolytában esszük.

A paradicsom (Lycopersicum esculentum) Mexikóból és Közép-Amerikából származik, s Európában csak a XVI. század után vált ismertté. Francia „tomate” elnevezése az azték eredetű „tomatl” szóból született, míg Olaszországban „aranyalmának” (pomodoro), a franciaországi Provence-ban pedig „szerelemalmának” hívják. A burgonyához és a dohányhoz hasonlóan a paradicsom is a kétszikűek (lat. solanum) családjába tartozik, s hosszú időn keresztül gyógy-, mi több, dísznövénynek tartották! A mediterrán konyhába a többé-kevésbé csípősre készített szószok formájában tört be. Az angolszász világ nagyon sokáig fenntartásokkal fogadta, s még a XIX. századból is olvashatunk olyan szakácskönyveket, melyekben azt javasolják, hogy a paradicsomot legalább három órán keresztül kell főzni, hogy a mérgező anyagok távozzanak belőle!

Tápanyagtartalma:
A paradicsom fogyasztása igen csak elõsegíti a szervezet fejlõdését és az izmok erõsödését. Tartalmának köszönhetõen megtisztít és erõt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk.

Gyógyhatása:
A paradicsom nemcsak kellemes ízû, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese mûködésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlõdését.

Immunrendszer:
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhetõ, hogy serkentõleg hat az immunrendszer mûködésére. A paradicsomlé hatására hatékonyabb a T sejtek mûködése a test védelmi erejében.

Gyógyítja a bõrt:
Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bõrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közremûködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.

Elõsegíti az emésztést:
Említettük már, hogy az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elõ, ami megfõzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kõ formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában.

Felújítja a májat:
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír szélérõl hozza vissza a májat. Ez részben A vitamin tartalmának köszönhetõ, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz.

Méregteleníti a szervezetet:
Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levõ mérget is képes eltávolítani. Ebben kitûnõen együttmûködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag a szervezetbõl való eltávolításában.

Kitisztítja a sebeket:
A paradicsom nemcsak belsõleg, de külsõleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli-pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.

Csökkenti a rák kockázatot:
A paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotin fajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztata rák ellen hatékony.
A paradicsomban jelen levõ A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.

Elkészítési mód:
Nyersen fogyasztva kitûnõ táplálék salátának vagy szendvicsre. A paradicsom pürét nagyon egyszerû elkészíteni. Még csak centrifugázó sem kell hozzá. Elegendõ, ha vágó gépbe tesszük és pürésítjük. Megtörténhet, hogy a héja szelet okoz, ebben az esetben a pépet szûrjük le, lehetõleg mûanyag-szûrõn vagy gézen, hogy a savas lé tiszta maradjon. A paradicsom-lét szívesen használjuk, más lé felhígítására, hogy azt elfogadhatóbbá tegyük. Természetesen, aki allergiás a paradicsomra, le kell mondania róla.

Hozzávalók (alaprecept! Jól variálható!)
6 db paradicsom
6 tojás
1 csokor bazsalikom
pecorino romano

olivaolaj

A paradicsomokat megmossuk, a kalapját levágjuk. Egy kiskanál segítségével eltávolítom a magokat és kocsonyás belső részét. 1 tk olivaolajat löttyintek a paradicsom belsejébe, pici sót is szórok bele. A bazsalikomleveleket felaprítom, majd egy adagnyit a paradicsomba teszek. Felütök egy tojást és óvatosan azt is a paradicsomba csúsztatom. Egy vékony szelet pecorinot fektetek rá, de ez helyettesíthető parmezánnal is. A paradicsomot a kalapjával lefedem, majd vékonyan kiolajozott sütőtálba ültetem a kész paradicsomokat és 200 fokon 30 percig sütöm.
Vinaigrettel leöntött jégsalátával ettük.

A paradicsom hidegen is tölthető, pl. zöldfűszeres (juh)túróval.

Az okosságot a geicities-en találtam.

Nők Lapja Konyha 2005. nyár

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007