Keresés a blogon

Csokis-rumos-meggyes fagyi

Jun 23rd, 2008 by Ízbolygó | 0

Az eddigi könnyedebb műfajból, a gyümölcsfagyik világából kirándulást tettem az általam oly nagyon kedvelt fajsúlyosabb fajták közé. Kezdetnek egy csokis-rumos-meggyeset készítettem és várakozásaimon felül teljesített. De olyannyira, hogy vissza kellett fognom magam, különben együltő helyemben felfaltam volna az egészet!:-))) Kicsit savanykás, kicsit rumos és nagyon csokis.

Ehhez már sodót (custard) készítettem tojás sárgájából, cukorból és forró vaníliás tejszínes-tejből. Ez az alapja minden “klasszikus” fagyinak. Különösképpen nem igényel nagy konyhai gyakorlatot, a lényeg (itt is) az alacsony hőfok, akkor nem lehet hibázni vele!

Hozzávalók:
2 dl tejszín
1,5 dl tej
3 tojás sárgája
7 dkg cukor
fél citrom leve
12,5 dkg Lindt 70%os
3 marék meggy
4 cl rum
1 vaníliarúd kikapart magjai

A vanília rudat felhasítom és a tej és tejszín keverékével felmelegítem. Forrni ne forrjon! Közben a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, egészen addig, míg ki nem fehéredik. A meggyet kimagozom és bormixerrel nagyjából leturmixolom. A felhabosított tojásos keverékhez folyamatos keverék közben hozzáadom merőkanálnyi mennyiségben a tejszínes-tejet, majd visszaöntöm a lábasba a keveréket és alacsony hőfokon kevergetve besűrítem. Közben a csokit felolvasztom és a még langyos sodóhoz keverem, majd jeges vízfürdőben kihűtöm. Ha kihűlt citrommal savanyítom, majd beleöntöm a nagyjából leturmixolt meggyet is. A fagyigéppel elkészítem a fagyit, a rumot csak a végén adom hozzá.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007