Keresés a blogon

Cukkinis-húsos muffin

Feb 6th, 2008 by Ízbolygó | 0

…avagy, mit adjunk a betegségtől meggyötört gyermekünknek?

Manónkat igencsak leverte a tüdőgyulladás a lábáról. A korábban étkes babám hasa lapos, szinte befelé horpad és jó egy kg-val kevesebbet mutat a mérleg… Enni nem kíván semmit, még a nagy kedvenceit is hiába kínálom. Bár talán ma, a muffin áttörést hozott! Jóízűen befalt egy egészet:-)

Túl az antibiotikum kúrán pár szót írnék ezekről a szerekről és arról mi is a teendő a kúra után!
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy antibiotikumoknak nevezzük azokat az eredetileg penészgombából, később szintetikus úton is előállított gyógyszereket, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását illetve elpusztítják őket. Az elsőt 1929-ben Alexander Fleming fedezte fel, aki a penicillium notatum gombák tenyészetében azt tapasztalta, hogy azok gátolják a baktériumtenyészetek kialakulását, sőt a meglévők pusztulását okozzák. A penicillin a baktériumok egy részére volt hatásos, főleg a kokkuszokra és az ún. Gram-pozitív baktériumokra. Később Shelman Waksmann 1940-ben előállította a sztreptomicint, amely a Gram-negatív baktériumokra és a tbc-baktériumokra volt hatásos. Ezután megindult az antibiotikumok kutatása, és mára már igen sokféle szűk (egy-két kórokozóra ható) vagy széles spektrumú, többféle kórokozó ellen bevethető antibiotikum áll az orvostudomány rendelkezésére. Ezek a szerek új utakat nyitottak a gyógyításban, különösen a gennykeltő mikrobák által okozott betegségek kezelésében jelentettek áttörést. Velük vált lehetségessé számos olyan betegség hatékony kezelése, amelyek régen rettegett, halálos kórnak számítottak, mint például a tébécé vagy a tüdőgyulladás.
A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra felel az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését. Antibiotikumos kezelés hatására elpusztulhat a bélflóra jelentős része, aminek következtében a bélben túlzottan elszaporodhatnak a nemkívánatos (káros) baktériumok. Ezért bizonyos fajokat újra kell telepítenünk. Az újabban csaknem mindenütt elérhető élőflórás joghurtok jótékonyan segítik a bélflóra visszaalakulását.

Hozzávalók:
15 dkg cukkini
15 dkg liszt
15 dkg natúr (élőflórás) joghurt
1,5 tk sütőpor
1 bio-citrom héja
1 tojásfehérje
2 tojás
2 dkg olvasztott vaj
5 dkg parmezán durvára reszelve

pár szelet maradék husi (nálunk sertésszűz volt)
frissen őrölt bors

A cukknit a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem. A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. A sütőt előmelegítem 190 fokra. A maradék husit apró kockákra vágom. A tojásokat robotgéppel felhabosítom, majd hozzáadom a többi hozzávalót és összekeverem. A tojásfehérjét a végén keverem hozzá villával. A muffinsütő formáit vajjal kikenem, majd mindegyikbe teszek 1 evőkanálnyi masszát, rászórok egy kevés husikockát, majd még egy evőkanálnyi adagot merek a tetejére. 25-30 perc alatt az előmelegíett sütőben megsütöm. Hidegen is nagyon finom!

Az antibiotikumokról a hasznos tudnivalók a HáziPatika honlapjáról származnak.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007