Keresés a blogon

Dinnyerelish – a pikáns

Aug 19th, 2010 by Ízbolygó | 0

…mert a relish mindig pikáns. Mint a chutney. A különbség annyi mindössze, hogy a chutneyban a gyümölcs, a relishben a zöldség van túlsúlyban. Legjelesebb képviselője a Piccalilli, de az ajvár és a zakuszka is relish, bizonyám! A chutney gyökerei Indiában erednek, többnyire gyümölcsöt, cukrot, ecetet és fűszereket tartalmaznak. Lényegében egy fűszeres lekvár, mely lehet krémes, de tartalmazhat darabos alkatrészeket is. Na, de itt a relish: ez nyers, apróra vágott zöldségek és/vagy gyümölcsök elegye, melyet marináddal öntünk nyakon. Jelen esetben egy igen pikáns darabbal.

Tegnap este ez a menü része volt a Csillagánizsban a “Nyárzáró brunch” keretein belül. Ott egy gyönyörű tonhalsteakkel ettük, amit sütés előtt kétféle szezámmagba és fűszerekbe forgattam előtte. Ma ebédre pedig steak nélkül, magában nyomtam le egy tisztességes adagot ebből a relishből. Mert úgyis finom!

Hozzávalók (4 személyes adag):
0,5 kg dinnyehús
20 g gyömbér
1/2 lilahagyma
1 fokhagyma
fél chili
fél csokor friss koriander
2 ek thai halszósz
kevés olívaolaj

A dinnyét felkockázom vagy karalábévájóval gömböket kanalazok a gyümölcshúsból. A lilahagymát finomra vágom. A gyömbért lereszelem, a fokhagymát szintén. Lilahagyma+gyömbér+fokhagyma+chili+koriander+halszósz+olívaolajból elkészítem a marinádot. Összeforgatom és kész is van.

Ötlet: Feinschmecker 2010/7

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007