Keresés a blogon

Előételek nyáron (VKF! XXVI.)

Jul 13th, 2009 by Ízbolygó | 0

A hétvégi grillezéses-vendéglátások kapcsán újabb és újabb menüösszeállításokon agyalok. Előétel (?!)-köret-desszert fronton általában, hiszen a húsokat Mr.ÍB intézi. AZ előételek szükségességével kapcsolatban agyalok legtöbbet. Nálunk érkezés után az első kérdés a mitisztok, amivel alapvetően nincs is semmi baj. Ivászat elkezdődik, de legyen hozzá valami harapnivaló (pogi, perec pl.). Miközben a pasik elmélyülnek a grillezés tudományában, mi csajok pedig idomítjuk a gyerekeket. Már ha nem “felnőtt”buli, mert akkor Pötty ajnározása lép elő külön menüponttá. A köretek elkészülnek, a grill husik is. Közben elfogy 1-2… üveg RoseSecco, ami a leginkább bevált, mint nyári partykezdő ital. (Mondjuk télen is sokat ittunk belőle, meg sima proseccobol is:-) Ez kellőképpen beindítja a gyomornedveket, jó rá harapni valami szilárdat, mégis könnyed, gyümölcsös, nyári.)

Szóval eszegetés, iszogatás, kaja elkészül. És itt a para:
– ha ilyenkor szolgálom fel az előételt, hiszen ilyenkor mindenki asztalhoz tud ülni, akkor a húsok a “túlpihennek”
– ha korábban, akkor a pasi szakasz csak fél lábbal vesz részt az előételfogyasztásban, vagy egyfolytában felpattannak az asztaltól, ami különösen idegesítő.
– érkezés után felszolgálni az előételek, még a húsok sütésének megkezdése előtt.

Ezért aztán arra jutottam, hogy az arany középút, ha az előétel hozható-vihető falatka. Így persze bebukom, hogy normális családokhoz illően (minek a látszat, ha úgysem vagyunk azok?:-)) leüljünk és együnk előételt-főételt stb., azonban az előétel téma nem szenved csorbát.

Egyébként a nyári előételek szerintem a legjobbak. Hihetetlen bőséges a zöldség és gyümölcsválaszték, amiből válogatni lehet! Vétek ilyen ziccert kihagyni! Jöhetnek a gyümölcsös előételek is, amik a nagy melegben folyadékot is pótolnak (már azoknak, akik nem Seccot hörpölnek, meg ez jól is hangzik:-)). Szóval Vesta a XXVI-ik VigyázzKészFőzz háziasszonya ezt jól kiötölte témának! Igazi kincsesbánya lesz a jobbnál-jobb nyári előételeket felvonultató gyűjtemény!

A személyes kedvenceim, amiket legtöbbet készítek:
Barack kéksajttal és joghurtos öntettel,
Fetás görögdinnye falatok,
Jamon Serrano sárgadinnyével,

Caprese pohárban,
Koktélparadicsom torta bazsalikommal és pármai sonkával,
Libamájas dobostorta zöldalmával és balzsamos-almás zselével,
Libamáj zöldalma granitával és tramini zselével,
Nektarin saláta kecskesajt golyókkal,
Paradicsompuding kaprimártással,
Ricottás tzatziki hab paradicsommal és kapros vinaigrettel,
Szilvazselé parmezánnal
és granitafronton
az Uborka granita.

És amik az idei kedvenceink:
Mozzarellával töltött grillezett paprika citromos-petrezselymes-fenyőmagos vinaigrettel,
Crostata gorgonzola-mascarponéval és karamellizált körtével
.

Mozzarellával töltött grillezett paprika citromos-petrezselymes-fenyőmagos vinaigrettel
Hozzávalók:
1 sárga-1 zöld-1 piros kaliforniai paprika
2 gombóc mozzarella (a gyengébb mozzarellák gumisodnak!)
3 dkg fenyőmag
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek olívaolaj

A paprikákat megmosom, hosszában félbe vágom és megkenem olívaolajjal. Tűzálló tálba fektetem és a sütő grillfokozatán megrillezem. A mozzarellákat felkockázom és a majdnem kész paprikákba gyömöszölöm a sajtdarabokat és még annyi időre visszatolom a grill alá, hogy megolvadjon a sajt. A turmixba belefacsarom a citrom levét, a petrezselymet, a fokhagymát beledobom, olívaolajjal felöntöm és összeturmixolom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megillatosítom (nekem most kicsit jobban sikerült, ezt a feketés állapotot nem kell megvárni!) és a vinaigrettehez adom. A kisült paprikákra öntöm a petrezselymes-fenyőmagos öntetet és így tálalom.

Crostata gorgonzola-mascarponéval és karamellizált körtével
Hozzávalók:
Gorgonzola-mascarpone (isteni krémes! Nem harsog benne a gorgonzola, jól kenhető!)
2 körte
1 ek vaj
1 ek barna nádcukor
fél citrom leve
francia kenyér

A vajat a cukorral összemelegítem, kicsit karamellizálom. A körtéket meghámozom, negyedelem, magházukat kiemelem és vékony szeletekre vágom. Citromlével meglocsolom, majd a cukros vajhoz adom és békén hagyom. A körte nedvességet veszít, ebben szépen megpárolódik, majd kicsit karamallizálódik. Közben a kenyeret felszeletelem, megpirítom és megkenem gorgonzola-mascarponéval. Körteszeleteket teszek a pirítósok tetejére és máris tálalom.

A sült paprikák ötletét az Olive 101 BBQ ideas kiadványában találtam, a körtés-sajtos pirítós ötlete a Lecker 2009/7-8 számából való.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007