Keresés a blogon

Joghurtos jégkrém házilag

Jul 14th, 2009 by Ízbolygó | 0

Nálunk most ez a menő. Menőbb, mint a fagyi tölcsérben rolettivel! Pedig az letaszajthatatlannak tűnt a trónjáról ezidáig.

Jégkrémet készíteni pedig még sokkalta egyszerűbb dolog, mint sorbet-t. A fagyihoz azért nem is hasonlítanám, mert a (tojásos)fagyialalap legyártása, valóban nem a legegyszerűbb konyhai műveletek közé sorolandó. Nem túl gyakorlott fakanálforgatók gyakran panaszkodnak a kicsapódott sárgájára, ami sajnos helyrehozhatatlan. Ha kicsapódott/túrósodott az bizony kuka. A sorbet már egy könnyedebb műfaj, de még ennél is hosszú lehet fagyigép nélkül a fagyasztási idő. Ezért íme egy még egyszerűbb megoldás! A végeredmény pedig egy házilag készített hűsítő pálcikás, ami gyorsan elkészül, felnőttek körében is népszerű, a gyerektársadalom meg egyenesen imádja.

Kell hozzá:
2 kis pohár natúr joghurt
méz
1 lime
gyümölcsszörp (házi persze. De lehet kísérletezni cukorszirup*+gyümölcs keverékével is)
valamilyen gyümölcs (jelen esetben málna)
jégkrémkészítő alkalmatosság (illatszerboltokban, a hiperekben, lakberendezési áruházakban) vagy
műanyag espresszós poharak és fa-spatulák

A joghurtokat összekeverem a lime levével, valamint ízlés szerinti mennyiségben mézzel. A formák/poharak aljába adagolom egy vékony rétegben. A gyümölcsszörpből öntök rá. A maradék joghurtot összekeverem/turmixolom a gyümölccsel. Édesítem mézzel, savanyíthatom lime/citrom levével. Belenyomom a pálcikát és irány a fagyasztó. Egy óra múlva pedig kész az ellenállhatatlanul pikáns, hűvös házi jégkrém!

Édesszájúaknak tipp:
Fehér csokit késsel forgácsokra aprítunk és a joghurtos masszába keverjük. A csoki roppan, a jégkrém pedig olvadtan körbeöleli. Kipróbálásra érdemes!

*
Cukorszirup:
1 kg cukor 7,5 dl víz összemelegít.
A kész szirupot üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom. Limonádé alapnak isteni, már csak citromot/narancsot kell hozzá facsarni, no és jéghideg ásványvizet!
Ha a még meleg szirupba mentát és citromfüvet áztatunk pár órára, tovább gazdagíthatjuk a limonádénk ízvilágát! (ezeket leszűrni és úgy üvegekbe adagolni!)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007