Keresés a blogon

Fácánleves és rillette

Jan 2nd, 2009 by Ízbolygó | 0

Tavaly olyan jól sikerült a fácánleves, hogy idén is ezt főztem. Nem ááám! Valójában az történt, hogy Anyósom felhívott karácsony előtt pár héttel, hogy kapott fácánt és mi lenne, ha abból lenne a karácsonyi leves. Mivel a tavalyi tényleg nagyon finom volt, ezért könnyen ráálltam a dologra.:-) Egyedüli aggodalmat, csak a sörétek száma keltett bennem, mivel a tavalyiban (az boltban vett volt) akadt bőséggel. Küldött is 4 madarat, gyönyörűségesen felpucolva. Sehol egy toll vagy tok! A sörétről nem is beszélve. Az elkészítés megegyezett a tavalyi metódussal, annyi különbséggel, hogy az éjszakai pihentetést követően, másnap kihalásztam belőle a húsokat ill. a zöldségeket, majd egyre finomabb szűrőn átszűrtem. Konkrétan háromszor, majd végül egy tiszta peluson is. A leszűrt levesbe beleöntöttem 3 dl Calvadost és hagytam rotyogni jó fél órát. Így maga a lé koncentrált, sűrű lett. A végeredmény pedig elégedett hümmögések és többszöri repetázások mellett sitty-sutty elfogyott.

Mivel kutyusunk nincsen és viszonylag nagy mennyiségű főtt hús maradt, amit nem tudtunk mind megenni, felvetődött a kérdés, mit kezdjünk a maradékkal? Eszembe villant a rillette, mint lehetséges megoldás.
A rillette (ejtsd: rilet) francia kaja, egy húspástétom. Lényegében a konfitált hús továbbhasznosítása. Készülhet bármilyen húsból, amit omlós puhára konfitálunk, majd leszűrjük, villával szétnyomkodjuk, ízesítjük, üvegekbe adagoljuk, tetejére zsírt merünk, amivel légmentesen lezárjuk és így akár hónapokig raktározhatjuk. De úgysem ér meg majd annyit, mert pl. nálunk szabályosan diffundál az üvegből….

Akadt még két kacsacomb, amit a december 6-i nagycsaládi rendezvényen szolgáltam fel, de Pötty apja töltött káposztája kiütéssel legyőzte a konfitált kacsacombokat. Na, milyen egy család?!:-)))
A konfitált kacsacombokat a zsírból kiolvasztottam és a csontról a húst leszedtem. A levesben főtt fácánhúst is leszedegettem a csontokról. A húsokat villával, kézzel szétmarcangoltam, majd ízesítettem dijoni mustárral, sóval, borssal, citromlével, tette bele vékony csíkokra vágott Apu által aszalt paradicsomot, a bárány mellett krémesre sült hagymát és fokhagymát, ízesítettem rozmaringgal, kakukkfűvel és majorannával, meg mertem rá kevés kacsazsírt, hogy kenhető legyen. Ezt üvegekbe gyömöszöltem és a tetejét lezártam kacsazsírral. Hűtőben érnek. Egy nagy üveget leszámítva, amiben viszont már alig van….:-) Lilahagymával, pirítóssal, Maldon sóval, pici frissen őrölt borssal nagyon komoly ízélményt ad!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007