Keresés a blogon

Fehércsokis sajttorta sütés nélkül

Jun 10th, 2009 by Ízbolygó | 0

Azt hiszem megtaláltam az idei nyár ideális tortáját. Főbb jellemzője: sütés nélkül tojásmentesen. Most, hogy egyik-napról a másikra beütött a dögmeleg, a sütés elhagyhatósága igen komoly érvként dönthet. És a tojás: nem mintha tojásfóbiám lenne, de a múltkoriban egyik ismerősünk olyan plasztikusan ecsetelte az epres tiramisu falatozása közben (én ettem, ő nem) a szalmonella fertőzését, hogy azt a pár falatot, ami a tányéromon volt, már csak becsületből nyomtam le. Azóta azonban kicsit ódzkodok a nyers tojásos témáktól. Ja igen! Meg mindenféle mendemondák, (fél)hivatalos állásfoglalások is keringenek arról, mit ehet egy kismama és mit nem. Pöttyömmel anno nem észleltem, hogy lennének amolyan “kívánós” dolgaim. Most viszont! Kifejezetten azok a dolgok csúsznak/-nának, amiket nem javasolnak. Penészes sajtok, nagy mennyiségben dió és mogyorófélék, lágy tojás, nyers tojásos kaják (tiramisú)… és a kávé. A kávé teljesen a gyengém lett. Rengeteg tejhabbal nyomom koffeinmentesen. És az alkoholos opciókról már szót se ejtek… Azok ugye tényleg tiltólistán. Persze 1-1 dl azért lecsúszik. MÁr csak az íze kedvéért.:-))) Vajon hány nő vagy a babája betegedett meg nagyobb mennyiségben bevitt mogyorófélétől? És mi baja lett? Na, mindegy, hagyjuk is… Elég rágondolnom és máris korog a bendőm. Mert időközben a hasból bendő fejlődött.

A tortához csupán egy turmix, egy tortaforma, némi keksz, mascarpone, lime, tejföl és sok-sok gyümölcs kell! És igazán finom jól lehűtve.

Hozzávalók:
25 dkg Hobbits csokis aljú keksz
8 dkg olvasztott vaj
75 dkg mascarpone
2 lime leve és reszelt héja
1,5-2 dl tejföl
20 dkg fehér csoki
eper és málna vegyesen

A turmixba beleöntöm a kekszet és morzsásra aprítom, majd hozzákeverem az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt szabok, majd beleegyengetem a kekszmorzsát. Hűtőbe teszem.
A fehér csokit alacsony lángon (bátortalanabbak gőz fölött) felolvasztom. A mascarponét a tejföllel, a lime levével és reszelt héjával habosra keverem, majd hozzáadom a fehér csokit. Az epreket és a málnákat kicsire vágom és a krémhez adom. A krémet a tortaaljra simítom és jól behűtöm.

Olive 2009. július

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007