Keresés a blogon

GasztrOvi és a kevert kuglóf

Aug 26th, 2010 by Ízbolygó | 0

Tegnap óta hihetetlen sokan írtatok, kérdeztétek, ezmiez? Ez egy olyan program, ami óvodás kortól (ill. csecsemőkortól-középiskolás korig) segít a kisembereknek (szüleiknek) abban, hogy megtanuljanak egészségesen és tudatosan táplálkozni, megismerjék az alapanyagokat, a konyhai technikákat, a saját és más nemzetek konyháit, egyszóval az étkezési kultúra ismét elfoglalhassa helyét a KULTÚRÁNKBAN. Mert oda tartozik, csak ezt már kezdjük elfelejteni.

Az ovisaim közül keveseknek van olyan nagymamija, aki a főzés szeretetét, az étel tiszteletét, a közös étkezések fontosságát át tudná adni, így kicsit helyettük, a szülők helyett átvállaljuk ezt a szerepet és szagolunk, ízlelünk, tapintunk- észrevétlenül fejlesztjük a finommotorikát, énekelünk-mondókázunk (tanulunk), bővítjük az ismereteiket fűszernevekkel, felhasználásuk módjával. És nem utolsó sorban a végén közösen leülünk, asztali áldást mondunk és befalatozzuk az elkészített ételt, ami testünk-lelkünk motorja.

Mélyen hiszem, hogy ez nem csak a gyerekekre, hanem a szüleikre is hatással van! Az óvodából is lehet haza-hatni! Sokan siránkoznak, hogy nem járnak elegen étterembe (most nem az anyagi nehézségekre gondolok!) és nincs olyan réteg, aki képes volna eltartani több Michelin csillagos helyet… De arról senki nem beszél, miért is van ez így. Ez a mi felelősségünk! A mostani felnőtteké. Nézz csak körül! A mi generációnkból mind többen figyelünk oda, mit teszünk a családi asztalra ill. mi már értékeljük/értékelnénk a jó konyhát vivő éttermeket. És a siránkozás helyett inkább arra kellene odafigyelnünk, hogy a mi feladatunk felnevelni azt a generációt, aki megálljt parancsol a fastfoodnak, akik értékelni fogják a JÓ ALAPANYAGOKBÓL-JÓL ELKÉSZÍTETT ÉTELEKET! És itt is érvényesül a gyermeknevelés ökölszabálya:
JÁRJ ELŐL JÓ PÉLDÁVAL! Neki Te vagy a PÉLDA!
Ha olcsó szendókat eszel a gyerek előtt a kocsiban, ha nincs idő együtt leülni vacsorázni, odafigyelni egymásra, miért várod el a gyermekedtől, hogy végigüljön egy vasárnapi ebédet?! Vagy hogy reggelizzen?!

Más: sok az elhízott kisgyerek. Már óvodáskorban több mint 18%-a a kicsiknek túlsúlyos. És ennek mi (ki) az oka? Magyarázhatjuk a bizonyítványt… Nagyrészt mi felnőttek… A mi “példamutató” táplálkozásunk ill. az, amit a közös asztalra “varázsolunk”.

Más: sznobság, ha egy óvodás ismeri a bazsalikomot, tudja milyen ízű a parmezán, ne adj isten azt is tudja, mivel esszük, hol és hogyan készül? NEM! A gyermekek ebben az életkorban olyanok, mint a szivacs, minden érdekli őket! Ebben a korban még nyitottak. MI FELNŐTTEK korlátozzuk őket. Nem szeretjük a spenótot, ezért nem készítjük nekik… hogy csak a legegyszerűbb példát említsem. Mert mi gyerekként (sajnos nagyon sok kisgyerek a közétkeztetésben még most is:-(((() liszttől ragacsos főzelékként ismeri a spenótot. De tegyük csak koktélparadicsommal quiche-be és a bősz spenótgyűlölők örömmel tolják be ar arcukba:-) A kezdet kezdetén szinten minden anyuka rákérdezett, mi a menüben szereplő bulgur? Mára sok ovis-család asztalán szerepel köretként. Sok esetben apró kis trükkök-ötletek elégnek bizonyulnak ahhoz, hogy átfordítsuk a nemszeretem dolgokat-szeretem dolgokká. Hát, erről szól ez a program kicsiknek-nagyoknak!

Nyáron két Manókonyha tábor is volt, ami a programunk egyik sarokpontja, hiszen itt készülnek a finomságok!:-) Többek között ez a kevert kuglóf, ami akkora sikert aratott mind a gyerekek, a szülők és az óvónénik körében, hogy az állandó repertoárra felvétetett! A programról friss infokat a Kerekerdő Óvoda Facebook oldalán találhattok, bár itt az ÍZbolygón is fel-felbukkan a téma.

És amiért mindezt érdemes:
Az egyik kisfiú ezt mondta a sütés után: Tünde néni! Ez olyan egyszerű, hogy még én is meg tudom csinálni! Odaadod a receptet? Anya elolvassa, én megcsinálom.
🙂

Elkészítési (sütéssel, gyerekekkel) ideje: 60 perc (ebből 50-est sül), összerakni 10 perc!

Hozzávalók:
20 dkg cukor
16 dkg vaj
5 tojás
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
3 evőkanál holland kakaópor
2 marék aszalt szilva
1 marék mazsola

A tojásokat szétválasztom. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverem. A liszthez adom a sütőport, majd összekeverem a vajas résszel. Hozzáadom a tejet, elkeverem. A fehérjéből habot verek és azt is hozzáadom. Az aszalt szilvát apróra vágom és a mazsolával együtt a tésztához keverem. Az adag felébe keverem a kakaóport. A kuglófforma aljára a világos, felülre a kakaós réteget teszem. 150-160 fokon nagyjából 50 percig sütöm (tűpróba! = hústű-hurkapálcika belebök, ha nem ragad rá tészta, készen van!))Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007