Keresés a blogon

Gesztenyés-körtés felfújt

Feb 11th, 2008 by Ízbolygó | 0

Hihetetlenül várom a tavaszt, másrészt még téli ízeket készítek, de már igazán nem kapaszkodok a télbe… Bár manapság mik is számítanak téli íznek?! A gesztenye és a körte mindenesetre számomra a télhez kötődnek. A kalácsfelfújtról korábban szóltam, de ezek a kalács/kenyér felfújtak igazán hálás darabok…. Könnyen, gyorsan előállíthatóak és a variációs lehetőségek száma szinte végtelen. Ami biztosan kell hozzá, az a kalács/kenyér, a tej (amiben a kalács/kenyér ázik), tojás és alkohol. Persze az csak módjával. Manóknak tízórai vagy uzsonnára is remek fogás kerekedik belőle és készítése jó lehetőség arra, hogy felhasználjuk a száraz maradékokat.

Hozzávalók:

50 dkg körte
1 ek méz
20 dkg kenyér
3 dl tej
3 ek rum
4 tojás
5 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
2 ek cukor
1 cs vaniliás cukor
1 csipet só
15 dkg natúr gesztenye
étcsoki a tetejére

A körtéket meghámozom, kiveszem a magházát és falatnyi darabokra vágom, majd a mézzel karamellizálom. A kenyeret is kis kockákra vágom és tejbe, rumba áztatom. A tojásokat szétválasztom. A gesztenyemasszát a vajjal, a csipet sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a tojások sárgáját egyesével hozzáadom. Belekeverem a kenyeret is. A fehérjét keményre verem, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön a masszához keverem. Egy tűzálló edényt kivajazok, az aljába simítom a karamellizált körtét, a natúr gesztenyét rátördelem, majd ráöntöm a masszát. A sütőt 180 fokra melegítem és a felfújtat 30 percig alufólia nélkül, majd újabb 30 percig alufólia alatt sütöm. Vaníliafagyival vagy vaníliasodóval kíváló!

Az osztrák Gusto 2007. decemberi számából.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007