Keresés a blogon

Húsvét – receptek 1.
Sonkatekercs

Apr 6th, 2010 by Ízbolygó | 0

A pénteki ámokfutásban csak linkeltem a Borsára, most ím itt vannak a receptek is a képekkel. Meg pár szó a Húsvétról is esik. Mondjuk, most biztosan mindenki rosszul van a sonka-tojás-túró hármastól, de én meg szeretném, ha itt is szerepelnének, mert finomak voltak!:-)

A húsvét úgynevezett mozgó ünnep, mivel a mindenkori tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik – vagyis a március 22-től április 25-ig tartó időszakon belül minden évben változik. A húsvét előtti böjtidőszak 40 napig tart és már a 4. századtól általános volt ezzel készülni az ünnepre. A szó maga a hús nagyböjt utáni első fogyasztására utal. Húsvét vasárnapot megelőzően 7 napig tart az úgynevezett Nagyhét, amely a Virágvasárnappal kezdődik. Nagypénteken Jézus halálára emlékezünk, ilyenkor mindenhol kioltják a tüzeket.

Maga a tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. A piros/vörös tojásnak a pogányság idejében is már mágikus jelentőséget tulajdonítottak, ezért festünk tojásokat a locsolóknak. A húsvéti szimbolikában a víznek, a báránynak, a tűznek mind-mind jelentése van.

Húsvéti klasszikusok új köntösben, ill. újdonságok:
Sonkatekercs-másként
Ki ne kóstolta volna már a vizes-nedves “gépsonkát” a belsejébe töltött tormahabbal? A sonkatekercs széles spektrumon mozog: vannak egészen kifinomult házi verziók, illetve a másik véglet: a bolti készételes pultban található tormás-aszpikba merevedett rémség.

És a csavarral:
Sonkatekercs (levegőn érlelt) tormás sajtkrémmel, friss spenóttal
Sonkatekercs zöldfűszeres cottage cheese-zel
Sonkatekercs hagymacsírás körözöttel

Tormás, sajtkrémes sonkatekercs friss spenóttal
Hozzávalók:
fél doboz sajtkrém (Phildelphia, Medve pl.)
1-2 evőkanál tejföl

frissen őrölt bors
1 teáskanál majonézes torma
1 marék friss spenótlevél
2×2 szelet prosciutto crudo vagy serrano sonka

A sajtkrémet a tejföllel lazítom, majd ízesítem (só-bors-torma). A spenótleveleket alaposan megmosom, és apróra vágom. Két szelet sonkát egymás mellé fektetek egy fóliára úgy, hogy 1 cm szélesen egymásra is lógjanak/átfedjék egymást.
A töltelék felét a sonkák egyik végére halmozom, majd rányomkodom a frissen vágott spenótleveleket, és mint a rétest, a fólia segítségével feltekerem, és hűtőbe teszem tálalásig. Tálaláskor éles késsel vékony szeleteket vágok a sonkából.

Sonkatekercs zöldfűszeres cottage cheese-zel
Hozzávalók:
1 doboz cottage cheese
friss zöldfűszerek (bazsalikom/petrezselyem)

frissen őrölt bors
2×2 szelet prosciutto crudo vagy serrano sonka

A zöldfűszereket felaprítom, és a sajthoz keverem, sóval, borssal ízesítem. A fent leírt módon a sonkákat kiterítem, majd a zöldfűszeres sajtot az egyik végébe halmozom, és feltekerem. Tálalásig hűtőbe teszem, majd éles késsel vékony szeleteket vágok a sonkából.

Sonkatekercs hagymacsírás körözöttel
Hozzávalók:
15 dkg túró (vagy túró és juhtúró keveréke)

frissen őrölt bors
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál édesnemes piros paprika por
1 gerezd fokhagyma
hagymacsíra
2×2 szelet prosciutto crudo vagy serrano sonka

Elkészítem a körözöttet. A túrót (vagy a túrót és juhtúrót) a tejföllel összekeverem, majd hozzáadom a paprikát, sózom, borsozom, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát. Belekeverem a hagymacsírát is. A sonka töltése, mint az első receptnél.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007